Financial Times explică într-o analiză că proiectele din domeniul energiei regenerabile se confruntă cu întârzieri din cauza conectării la rețelele de electricitate, care îngreunează eforturile globale de a reduce emisiile cu efect de seră. Financial Times oferă drept exemplu Parcul eolian Couture din Poitou-Charentes (sud-vestul Franței), care are o capacitate de 33,3 megawați și ar putea alimenta 30.000 de case. Însă va putea fi construit abia peste opt ani, deși are autorizație. Proiectul este îngreunat de lipsa conexiunii la rețeaua de cabluri electrice, substații și transformatoare care transportă electricitatea în regiuni și peste granițe. 

Întârzieri de acest fel nu sunt neobișnuite, deoarece dezvoltatorii de infrastructuri de energie regenerabilă trebuie să aștepte câțiva ani în unele regiuni din SUA și chiar și până la 15 ani în Marea Britanie, înainte de a putea conecta proiectele la rețelele electrice. 

Oamenii de știință avertizează că astfel de perioade de așteptare îndelungate întârzie conectarea la rețele, lucru ce ar putea avea un impact dezastruos asupra eforturilor globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Populația trebuie să renunțe la combustibilii fosili în favoarea unor surse de energie mai puțin poluante, cum ar fi energia eoliană și solară, pentru a limita încălzirea globală și a evita efectele catastrofale ale schimbărilor climatice. Însă acest lucru poate fi posibil doar dacă proiectele de energie regenerabilă se pot conecta la rețelele de electricitate, care sunt deținute de stat în unele țări, iar în altele sunt private.

Politicienii din întreaga lume au cerut cu insistență susținerea proiectelor de energie regenerabilă, atât pentru a îmbunătăți securitatea energetică prin reducerea dependenței de combustibilii fosili, cât și ca parte a eforturilor de reducere a emisiilor. S-a convenit să se limiteze creșterea temperaturii globale la mai puțin de 2 grade Celsius și, în mod ideal, la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile, pentru a menține obiectivul de 1,5 grade Celsius, energia regenerabilă generată trebuie să se tripleze, de la 3.000 gigawați în prezent la peste 10.000 gigawați în 2030. 

În cea mai mare parte a lumii occidentale, rețelele au fost dezvoltate după al doilea Război Mondial pentru a deservi marile centrale electrice care ard combustibili fosili. Tranziția ecologică va necesita o revizuire a configurației actuale, spun specialiștii. Mai multe ferme eoliene și solare sunt adesea necesare pentru a înlocui o centrală electrică mare, din cauza naturii intermitente a energiei regenerabile (vântul nu bate întotdeauna). Toate aceste ferme au nevoie de conexiuni la rețea, însă, de obicei, acestea se află în zone îndepărtate sau în afara coastelor, unde rețelele sunt mai fragmentate.

De asemenea, scrie Financial Times, instalarea de panouri solare pe casele și întreprinderile care se alimentează la rețea, precum și trecerea la vehicule electrice și pompe de căldură, au sporit complexitatea gestionării rețelelor electrice. Operatorii de rețea trebuie să se asigure că își pot îndeplini sarcinile fără a crește costurile pentru consumatori. 

Multe dintre proiectele din domeniul energiei regenerabile nu vor fi construite niciodată, scrie Financial Times. Dezvoltatorii depun adesea cereri speculative, dar doar o cincime din acestea ajung să fie transformate în construcții. Numărul proiectelor scade, în mare parte din cauza costurilor generate, dar și din cauza informațiilor limitate pe care dezvoltatorii le primesc în legătură cu capacitatea rețelei, înainte de a depune cererile. Astfel, dezvoltatorii renunță la proiecte atunci când află că dezvoltarea lor atrage după sine o factură uriașă pentru modernizarea sau consolidarea rețelei. 

Chiar și atunci când proiectele obțin o conexiune la rețea, “există din ce în ce mai multe restricții privind momentul în care se poate folosi acea conexiune”, cum ar fi constrângerile privind momentul în care se poate vinde electricitate, ceea ce face ca unele proiecte să fie mai puțin viabile din punct de vedere comercial.

Analiză integrală la Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday