Procurorii americani notează în deschiderea rechizitoriului că, în calitate de președinte al SUA, Donald Trump a avut acces la “cele mai sensibile documente clasificate și informații legate de securitate națională”, inclusiv date ale Departamentului Apărării și ale serviciilor de informații americane. Al doilea punct din rechizitoriu informează că, “pe parcursul mandatului de președinte, Trump a adunat ziare, scrisori, notițe, cărți, fotografii, documente oficiale și alte materiale în cutii de carton pe care le-a păstrat la Casa Albă. Printre materialele pe care Donald Trump le-a păstrat în cutii se aflau și sute de documente clasificate”. 

Odată ce a plecat din Biroul Oval, la 20 ianuarie 2021, Donald Trump “a cerut să fie transportate zeci de cutii, dintre care multe care conțineau documente clasificate” la reședința sa din Florida, Mar-a-Lago. “Trump nu era autorizat să dețină sau să păstreze aceste documente clasificate”, explică procurorii. Reședința în cauză nu este “un mediu autorizat pentru depozitarea, posesia, examinarea, afișarea sau discutarea” de documente clasificate, dar, cu toate acestea, cutiile au fost depozitate acolo, în diferite locuri, inclusiv într-o sală de evenimente, în baie și în duș, birouri, dormitorul personal al fostului președinte și într-o cameră de depozitare.

Cel de-al treilea punct îl acuză pe Trump, pe baza datelor prezentate în primele două puncte, că “a stocat informații privind capacitățile de apărare și armament atât ale Statelor Unite, cât și ale unor țări străine”. Mai concret, documentele pe care Donald Trump le-a păstrat fără drept includeau date cu privire la programele nucleare ale SUA, potențialele vulnerabilități ale securității naționale în cazul SUA și al altor țări aliate, în fața unui atac militar, dar și planurile Washingtonului pentru “posibile represalii” ca răspuns la un atac străin. Unele dintre aceste documente, în care erau informații despre programul nuclear au fost depozitate inclusiv în băile din locuința lui Donald Trump. De asemenea, fostul președinte a arătat documentele clasificate altor persoane, inclusiv unui scriitor, jurnalist și personalului său, cu ocazia clubului de golf din Bedminster, New Jersey.

În total, Donald Trump este acuzat de 37 de fapte penale: 31 de capete de acuzare pentru posesia intenționată a informațiilor privind securitatea națională și câte un cap de acuzare pentru conspirație la obstrucționarea justiției, reținerea de documente sau dosare, ascunderea de documente sau dosare, obstrucționarea accesului anchetatorilor federali la documente, complicitate la tăinuire, fals în declarații. Cele 31 de capete de acuzare sunt, scrie BBC, în Legea Spionajului, un act normativ care a fost folosit în trecut pentru a cerceta persoane care au fost neglijente din punct de vedere penal cu documente guvernamentale importante.

Anul trecut, agenții federali au recuperat peste 11 mii de documente, printre care peste o sută clasificate, de la reședința Mar-a-Lago a fostului președinte, din Florida. Anterior acestei descoperiri, avocații lui Trump au informat oficial că toate documentele clasificate au fost returnate. Conform legii, un președinte trebuie să se asigure că a predat toate documentele secrete Arhivelor Naționale.

Surse alternative: BBC, Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday