Analiză NY Times. Donald Trump a criticat-o în 2016 pe Hillary Clinton pentru modul în care a gestionat informații sensibile. Șapte ani mai târziu, acesta este acuzat de exact același lucru, riscând inclusiv cursa pentru Casa Albă.

Publicația americană scrie că, nu cu mult timp în urmă, fostul președinte american Donald Trump declara public că ia foarte în serios caracterul “sacru” al informațiilor clasificate. Desigur însă, mai scrie NYT, acum acele declarații s-au dovedit a fi doar de suprafață, o armă politică folosită de Trump în 2016 împotriva lui Hillary Clinton, contracandidata în cursa pentru președinția SUA. 

Donald Trump a criticat-o atunci pe soția fostului președinte Bill Clinton, și secretar de stat în Administrația Obama, pentru că a folosit un server de e-mail privat în loculul celui guvernamental, securizat. Voi aplica toate legile privind protecția informațiilor clasificate. Nimeni nu va fi mai presus de lege”, spunea în 2016 Trump. Mai mult, mai declara atunci că manipularea de către doamna Clinton a informațiilor sensibile “o descalifică din cursa prezidențială”.

În prezent, șapte ani mai târziu, Donald Trump se confruntă cu acuzații penale după ce agenții FBI au recuperat peste 11 mii de documente, printre care peste o sută clasificate, din proprietatea Mar-a-Lago din Florida a fostului președinte. New York Times scrie că este destul de remarcabil faptul că incidentul care l-a ajutat pe Trump, într-o anumită măsură, să obțină primul său mandat ca președinte al SUA, amenință acum să îi distrugă complet șansele de a se întoarce în Biroul Oval.

Jurnaliștii americani pun sub semnul întrebării dacă alegătorii republicani vor putea trece cu vederea peste acest proces penal în care este implicat Donald Trump, atunci când își vor alege candidatul la funcția de președinte. Fostul președinte a mai fost pus sub acuzare că a plătit o actriță de filme pentru adulți ca să nu vorbească despre o aventură sexuală dintre cei doi, din 2006. NYT scrie însă că, probabil, republicanii vor trece cu vederea peste acel proces. 

Până în prezent, vechii susținători ai lui Trump i-au rămas alături și chiar și unii contracandidați, în cadrul alegerilor interne din Partidul Republican de anul viitor. Totuși, Trump este acum înconjurat de o multitudine de acuzații penale și anchete, printre care abuz sexual, fraudă fiscală și instigare la insurecție (în legătură cu asaltul asupra Capitoliului din 2020). 

Cel puțin din punct de vedere politic, se pune întrebarea dacă toate aceste acuzații vor afecta sau nu votul republicanilor pe viitor. NY Times afirmă că în mod cert, Trump va încerca să manipuleze situația în avantajul său, susținând cel mai probabil că este persecutat, având în vedere că Hillary Clinton nu a fost pusă sub acuzare în 2016, iar el este investigat penal, în ciuda faptului că situațiile sunt destul de diferite. 

În această seară, fostul șef de stat a anunțat că, alături de el, a mai fost pus sub acuzare și Walter Nauta. Acesta din urmă este un vechi angajat al lui Trump și, printre altele, sarcina sa a fost să mute și să așeze obiectele de la reședința din Mar-a-Lago. Procurorii transmit că s-ar fi ocupat de mutarea cutiilor cu documente clasificate înainte de perchezițiile agenților FBI, din august anul trecut. Totuși, nu au fost dezvăluite acuzațiile care i se aduc.

Analiza completă pe New York Times

Folosim cookies