Ministerul Educației propune echivalarea competențelor de la Bacalaureat cu mediile obținute de elevi în timpul liceului. Proiectul pus în dezbatere publică mai prevede și anularea Evaluării Naționale la clasa a VI-a.

Proiectul de ordonanță a fost pus în dezbatere publică vineri după-amiază. În contextul grevei din învățământ, Ministerul Educației propune următoarele:

  • La examenul național de Bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
  • Evaluarea elevilor prin două probe – limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se mai organizează.

Modelul de echivalare a competențelor: 

Limba Română/Maternă

Competențe Digitale

Competențe limbi străine

Ministerul anunțase încă de acum trei zile că ia în calcul măsura echivalării notelor, dacă greva nu se încheie până la finalul acestei săptămâni. De asemenea, evaluarea la clasa a VI-a a fost reprogramată de două ori, iar ultimul termen propus este de 12-13 iunie.

Folosim cookies