Un raport întocmit de Institutul pentru radioprotecție și securitate nucleară (IRSN), cu sediul la Paris, arată că presiunea internă a apei din bazinul de răcire ar putea sparge digul din jurul acestuia, ceea ce ar duce la creșterea riscurilor legate de siguranța centralei nucleare.  Oficialii Energoatom au declarat că orice prăbușire a digului din jurul bazinului de răcire ar avea un grad de pericol mediu și că ar exista în continuare suficientă apă pentru a menține răcirea reactoarelor și a combustibilului, însă o pierdere completă a bazinului ar crește dramatic riscurile.

IRSN explică faptul că distrugerea barajului în noaptea de 5 spre 6 iunie, situat la aproximativ 150 km sud de centrala nucleară, produce inundații în aval de baraj și o scădere a nivelului apei râului care alimentează centrala. Chiar dacă nu există riscul de inundare a centralei sau a împrejurimilor acesteia, scăderea nivelului Niprului ar putea duce la pierderea etanșeității bazinului de răcire sau la compromiterea terasamentului care îl înconjoară, din cauza modificării presiunii exercitate de apa. Operatorul ucrainean a estimat că rezistența terasamentului este garantată pentru un nivel al Niprului de 10 m în dreapta centralei. Acest nivel al apei, precum și etanșeitatea bazinului, vor fi monitorizate cu atenție în zilele următoare.

Karine Herviou, director general adjunct al IRSN în sectorul de securitate nucleară, a declarat că, deoarece toate cele șase reactoare de la centrala Zaporijie au fost oprite în urmă cu câteva luni ca urmare a luptelor din zonă, nevoile de răcire ale centralei sunt limitate și ar putea fi satisfăcute prin alte mijloace. Ea a explicat cădacă digul este distrus ca urmare a presiunii apei, există alte mijloace de realimentare a bazinelor de pulverizare, cum ar fi camioanele cu pompe care aduc apă din Nipru sau din alt bazin de apă situat în apropiere“.

De la prăbușirea barajului de peste Nipru, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat că este vital ca bazinul de răcire să rămână intact și a cerut ambelor părți să nu facă nimic ce ar putea pune în pericol siguranța acestuia. Președintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat astăzi că aprovizionarea cu apă la centrală este suficientăpentru a o menține într-un mod sigur de funcționare”. Totuși, a avertizat cu privire la amenințările sabotajului rusesc, spunând că “centrala nucleară Zaporijie este puternic minată, atât în interior, cât și pe drumurile de acces către aceasta. În prezent, nu avem nicio informație despre faptul că rușii au minat echipamentele centralei. Acest lucru se va afla după ce centrala va fi eliberată“.

Surse alternative: IRSN, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday