Comisia elvețiană pentru corectitudine (SLK) a acuzat FIFA că “nu a fost în măsură să furnizeze dovezi că afirmațiile erau corecte în timpul procedurilor”, după ce orgizația de fotbal a declarat că turneul va fi “prima Cupă Mondială complet neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon”.

FIFA a declarat public că, la finalul său, Cupa Mondială a avut o amprentă de 3,6 milioane de tone de deșeuri de carbon, care a fost însă compensată printr-o serie de inițiative, cum ar utilizarea transportului în comun electric de cei care au făcut parte din public. 

Totuși, anul trecut, un grup de ecologiști a catalogat declarația făcută de FIFA drept “periculoasă și înșelătoare”, avertizând că turneul ar putea avea o amprentă de carbon de trei ori mai mare decât cea declarată. De altfel, comisia elvețiană a primit plângeri din partea a cinci țări europene (Marea Britanie, Elveția, Franța, Belgia și Olanda), care au au contestat declarația făcută de FIFA. Acestea susțin că organizația de fotbal a subestimat cantitatea emisiilor de carbon și a indus atât fanii, cât și consumatorii în eroare, prin înaintarea unor compensații lipsite de credibilitate.

“SLK a concluzionat că nu ar trebui să se afirme că au fost atinse obiectivele de sustenabilitate dacă nu există metode definitive și general acceptate pentru a măsura sustenabilitatea sau pentru a se asigura că au fost implementate măsuri de sustenabilitate. În plus, organismul a promis în repetate rânduri să compenseze integral emisiile care vor fi calculate definitiv la o dată ulterioară. Cu toate acestea, nu a dovedit că emisiile declarate în raport au fost compensate și nu a stabilit un plan pentru a defini modul în care va compensa în continuare emisiile”, a informat comisia. De asemenea, aceasta a mai precizat că nu a putut determina dacă estimarea făcută de FIFA privind emisiile de carbon a fost “realistă sau exactă”. 

FIFA a răspuns acuzațiilor spunând că este pe deplin conștientă de faptul că schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai serioase provocări la momentul actual (…) și este, de asemenea, pe deplin conștientă de impactul pe care mega-evenimentele îl au asupra economiei, a mediului și asupra oamenilor și comunităților, și a depus eforturi substanțiale pentru a aborda aceste impacturi și, în același timp, pentru a folosi oportunitățile de  maximizare a efectelor pozitive ale celui mai emblematic turneu al său, din Qatar, din 2022. Aceasta își menține angajamentul de a-și îmbunătăți continuu abordările în colaborare cu principalele părți interesate. În ceea ce privește recomandarea Comisiei elvețiene, FIFA analizează motivele recomandării sale.”

Sursa: BBC

Sursa foto: Simon Lehmann | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday