În Asia de Sud-Est, lunile aprilie și mai sunt în general cele mai călduroase luni ale anului, deoarece temperaturile cresc semnificativ înainte de începerea sezonului ploios. Anul acesta, temperaturile au atins noi recorduri în majoritatea țărilor din regiune, inclusiv în Thailanda și Vietnam, două dintre cele mai importante destinații turistice din regiune. 

Thailanda a înregistrat cea mai călduroasă zi din istorie, cu 45,4 grade Celsius, în timp ce la începutul lunii mai, în Vietnam s-au înregistrat 44,2 grade Celsius, de asemenea un nou record. Ulterior, pe 1 iunie, Vietnam a înregistrat cea mai călduroasă zi de iunie din istorie – 43,8 grade Celsius. 

Meteorologii au avertizat că valurile de căldură au început mai devreme în acest an față de perioada obișnuită. Un raport recent al World Weather Attribution (WWA), o coaliție internațională de oameni de știință, arăta că valul de căldură din aprilie din Asia de Sud-Est a fost un eveniment care se întâmplă o dată la 200 de ani și care ar fi fost “practic imposibil” fără schimbările climatice provocate de om.

Valul de căldură din Asia de Sud-Est a provocat spitalizări pe scară largă, a avariat drumuri, a provocat incendii și a dus la închiderea școlilor, însă numărul deceselor rămâne necunoscut, deoarece acestea depind și de comorbiditățile fiecărei persoane, potrivit raportului World Weather Attribution. Specialiștii avertizează că dacă încălzirea globală continuă să crească cu până la 2 grade Celsius, astfel de valuri de căldură ar putea apărea de zece ori mai des.

Temperaturile ridicate, combinate cu umiditatea, pot avea efecte negative asupra sănătății oamenilor. Potrivit cercetătorilor, atunci când umiditatea din jur este foarte ridicată, corpul va continua să transpire încercând să elibereze umezeală pentru a se răcori, dar, din cauza faptului că transpirația nu se evaporă, aceasta va duce în cele din urmă la deshidratare severă, iar în cazuri acute poate duce la insolație și decese“. 

Pentru a înțelege riscurile pentru sănătate ale acestor fenomene, oamenii de știință calculează adesea temperatura “de senzație (sau percepută)” – o măsurătoare unică a senzației de căldură pentru corpul uman atunci când temperatura și umiditatea aerului sunt luate în considerare, uneori alături de alți factori. Căldura percepută este, de obicei, cu câteva grade mai mare decât temperatura observată. Luând în considerare temperatura percepută de corpul uman, CNN a analizat datele oferite de Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice și a constatat că, între începutul lunii aprilie și sfârșitul lunii mai, toate cele șase țări din partea continentală a Asiei de Sud-Est au atins temperaturi percepute de aproape 40 de grade Celsius sau mai mult în fiecare zi. Astfel, în Thailanda, 20 de zile din aprilie și cel puțin 10 zile din luna mai au atins temperaturi resimțite de peste 46 de grade Celsius. La acest nivel, viața oricărei persoane este pusă în pericol, inclusiv a celor sănătoase și obișnuite cu temperaturile extreme, explică oamenii de știință. 

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday