Potrivit colonelului Tucker Hamilton, șeful diviziei de “Teste și operațiuni AI” a Forțelor Aeriene Americane, inteligența artificială “a folosit strategii extrem de neașteptate” pentru a-și îndeplini misiunea, atacând pe oricine ar fi putut interfera cu aceasta.

Testul nu s-a desfășurat în lumea reală ci într-o simulare computerizată (similară unui joc video). Hamilton a relatat că acesta a constat într-o misiune de luptă în care o dronă de atac controlată de AI a primit misiunea să distrugă sistemele de apărare aeriană ale inamicului, adaptându-se pentru eliminarea oricăror situații de luptă care ar putea interfera cu misiunea sa.

“Sistemul a început să realizeze că, în anumite situații în care identifica o amenințare, operatorul uman îi transmitea să nu elimine respectiva amenințare, chiar dacă misiunea sa era să o elimine. Așa că ce s-a gândit să facă? A ucis operatorul. A ucis operatorul pentru că acea persoană îl împiedica să-și atingă obiectivul”, a relatat colonelul Hamilton. După ce sistemul a fost antrenat să nu ucidă operatorul, el a ales să distrugă turnul de comunicații pe care operatorul îl folosea pentru a comunica cu drona.

Hamilton, care este un experimentat pilot de teste, a avertizat că inteligența artificială nu poate fi “de bază” pentru operațiunile militare, iar testul arată că ” nici nu putem discuta despre inteligența artificială sau machine learning, fără o dezbatere despre etica acesteia”.

Potrivit The Guardian, armata americană a folosit recent inteligența artificială pentru a controla un avion de luptă F-16. Într-un interviu acordat anul trecut, Hamilton a spus că: “AI nu este un moft, AI ne schimbă pentru totdeauna societatea și armata. Trebuie să ne confruntăm cu o lume în care AI este deja aici și ne transformă lumea. AI este, de asemenea, ceva fragil, ușor de păcălit și/sau manipulat. Trebuie să dezvoltăm modalități de a face AI mai robustă și de a fi mai conștienți de motivul pentru care codul software ia anumite decizii.”

Sursa: The Guardian

Foto: Mariusz Burcz | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday