Studiul, publicat în revista ştiinţifică BMC, relevă că autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene au aflat de cercetările în cauză după cel puţin 14 de ani de la realizarea acestora. Unele dintre cercetări sunt relevante pentru nivelurile de siguranță admise. Astfel, limitele legale ale pesticidelor impuse în prezent ar putea fi eronate: “Fără acces la toate studiile de toxicitate efectuate, nu poate exista o evaluare fiabilă a siguranței pesticidelor de către autoritățile UE”.

Constatările studiilor nedeclarate includ modificări asupra şoarecilor de laborator expuși la pesticide în timpul sarcinii, precum modificarea dimensiunii creierului, întârzierea maturizării sexuale și creșterea redusă în greutate. Mai mult, studiile arată că oamenii pot fi mai sensibili la efectele acestor substanțe decât rozătoarele. “Creierul este incredibil de complex și atât de important pentru noi, oamenii, iar dezvoltarea creierului este extrem de valoroasă pentru societate […] Este foarte important să ne asigurăm că produsele chimice pe care le folosim nu dăunează creierului copiilor și nepoților noștri”, explică Dr. Axel Mie, de la Universitatea din Stockholm, care a condus studiul.

Printre pesticidele identificate în noul studiu se numără insecticide utilizate adesea pe culturi precum roșiile, căpșunile, cartofii și vinetele. 

Este prima evaluare privind nerespectarea obligaţiei de a furniza pe deplin date relevante. Se concentrează exclusiv pe studiile legate de neurotoxicitate. Specialiştii numesc incidentul drept “scandalos” şi conchid că “aparent, nedivulgarea este o problemă des întâlnită”.

Sursă: The Guardian

Foto: Seneesriyota | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday