Compania care deține Facebook a transmis că, în cazul în care legea privind protejarea jurnalismului în California va fi adoptată, compania va fi “forțată” să retragă de pe Facebook și Instagram articolele de presă din statul american, preferând astfel să nu plătească agențiilor de știri taxele prevăzute prin lege. 

Poziția Meta, scrie Washington Post, vine după un val de propuneri de reglementare venite din întreaga lume pentru a susține industria mass-media aflată în dificultate. Printre măsurile cerute se numără obligarea platformelor de socializare să negocieze acorduri cu agențiile de știri în privința articolelor distribuite pe rețelele de socializare ale companiei. Publicația explică faptul că, de-a lungul anilor, editorii tradiționali au pierdut surse cheie de venit, în timp ce marile companii din industria tehnologică, precum Facebook și Google, au devenit beneficiarii predominanti ai pieței digitale de publicitate.

În răspuns la această situație, avocații trusturilor media au promovat o serie de proiecte de lege care să oblige giganții din Silicon Valley să împartă un procent din venituri cu editorii, argumentând că aceste companii beneficiază de pe urma conținutului produs de redacțiile de știri. Companiile din domeniul tehnologiei se opun acestor propuneri și susțin că cei care le formulează nu iau în considerare veniturile pe care rețelele sociale le oferă agențiilor de știri, prin distribuirea conținutului.

Un proiect de lege propus în California prevede ca, marile companii din domeniul tehnologie, să plătească o “taxă de utilizare a jurnalismului” ori de câte ori afișează reclame alături de știri. De asemenea, proiectul de lege ar urma să le impună editorilor să cheltuiască majoritatea banilor pe care îi primesc pentru a plăti jurnaliștii. 

Purtătorul de cuvânt al Meta, Andy Stone, a declarat însă că proiectul de lege ar avantaja de fapt companiile media din afara statului și nu pe editorii din California. “Proiectul de lege nu recunoaște faptul că editorii și radiodifuzorii își pun singuri conținutul pe platforma noastră și că o consolidare substanțială în industria de știri locale din California a avut loc cu peste 15 ani în urmă, cu mult înainte ca Facebook să fie utilizat pe scară largă”, a scris acesta.

De altfel, NetChoice, un grup comercial care are ca membrii Meta, Amazon și alte companii de tehnologie, a intentat un proces pentru a bloca măsura, despre care spune că este neconstituțională.

The Washington Post amintește că, în ultimii ani, Meta a amenințat că va retrage știrile de pe platformele sale în semn de protest față de propuneri similare înaintate de Australia și de Canada. Cu toate acestea, legea a fost adoptată în Australia, fiind stabilită direcționarea, de către Meta și Google, a aproximativ 130 de milioane de dolari, anual, către agențiile de știri. Propunerea canadiană este încă în curs de examinare.

Sursă: The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday