Reuters a avut acces la textul rezoluției care urmează să fie supusă la vot joi, pe 1 iunie. Concret, textul cuprinde paragraful: “Parlamentul pune la îndoială modul în care Ungaria poate îndeplini această sarcină în mod credibil în 2024, având în vedere nerespectarea legislației Uniunii Europene și a valorilor consacrate în Art. 2 din Tratatul Uniunii Europene, precum și principiul cooperării sincere”. Rezoluțiile Parlamentului nu au caracter obligatoriu.

Țara care deține președinția Consiliului conduce reuniunile miniștrilor din Uniunea Europeană pe diverse teme și reprezintă statele în relațiile cu celelalte instituții europene și organizații internaționale. Consiliul UE diferă de Consiliul European, care reunește șefii de stat din cele 27 de state membre, și de Consiliul Europei, din care fac parte și șefii de stat din afara UE.

Președinția Consiliului este deținută câte șase luni de fiecare stat membru în parte, prin rotație, iar rândul Ungariei ar urma în a doua jumătate a lui 2024, imediat după alegerile europarlamentare. România a deținut șefia acestei structuri între 1 ianuarie și 30 iunie 2019.

Calendarul, care este deja stabilit, a fost decalat doar după aderarea unor state noi, însă niciodată din cauza unor probleme care țin de o țară membră. Dacă rândul Ungariei ”ar fi sărit”, s-ar crea o situație fără precedent, scrie Reuters.

Ministrul de Externe al Olandei a declarat că “ceea ce simțim cu toții este disconfort, când vine vorba de președinția maghiară care se profilează”. Și ministrul adjunct al Germaniei și-a exprimat îndoielile cu privire la capacitatea Ungariei de a îndeplini rolul în mod corespunzător, afirmând că “în prezent, Ungaria este izolată în UE din cauza unor probleme cu adevărat grave legate de statul de drept și, de asemenea, pentru că există îndoieli cu privire la sprijinul acordat de Ungaria Ucrainei în războiul inițiat de Rusia”. 

În schimb, ministrul ungar al Justiției susține că nu s-a pus niciodată problema ca Ungaria să nu dețină președinția. A afirmat că dezbaterea din Parlament este “o prostie” condusă de parlamentari de stânga “frustrați”.

Agenția amintește că Ungaria a intrat de mult timp în dezacord cu conducerea Uniunii Europene pe mai multe subiecte, cum ar fi corupția, respectarea statului de drept, independența sistemului de justiție, încălcarea libertăților individuale și a mediului academic, dar și din cauza ajutoarelor oferite de UE Ucrainei. Uniunea a înghețat deja miliarde de euro din fondurile europene destinate Budapestei. 

Surse alternative: Reuters, Barron’s

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday