UPDATE ora 23.00.  Comisia Electorală Supremă a Turciei îl declară oficial pe Recep Tayyip Erdogan câștigătorul algerilor prezidențiale, cu 52% din voturi obținute. “Chiar dacă nu au fost introduse încă toate rezultatele în sistem, rezultatele nu se vor schimba“, a transmis Comisia Electorală, conform BBC.

În vârstă de 69 de ani, Recep Tayyip Erdogan își prelungește cu cinci ani cei 20 pe care i-a avut deja în fruntea Turciei. Aljazeera arată că el a obținut un număr mai mare de voturi decât se aștepta în regiunile afectate de cutremurele din luna februarie, deși fusese criticat pentru reacția lentă a guvernului la distrugerile provocate de seisme. Mulți analiști consideră că liderul turc a reușit să treacă acum peste “cea mai grea provocare” întâlnită în cariera sa, în condițiile în care Kemal Kilicdaroglu a reușit să formeze o alianță de șase partide care aproape că i-au adus jumătate din voturile turcilor.

Totodată, Erdogan reușește o victorie în ciuda crizei economice grave din Turcia, de inflația în creștere și de devalorizarea monedei naționale. Analiștii politici mai remarcă faptul că Kilicdaroglu a condus o campanie bine consolidată înainte de turul doi, punând în discuție problema refugiaților și încercând pe această cale să obțină voturile naționaliștilor. 

Alegerile din 2023 au căpătat o semnificație suplimentară deoarece anul marchează centenarul Republicii Turcia. Fondatorul țării, Mustafa Kemal Ataturk, a înființat, de asemenea, CHP, partidul lui Kemal Kilicdaroglu.

UPDATE 21.30. La o oră după ce Erdogan și-a revendicat victoria, Kemal Kilicdaroglu a ținut un scurt discurs de la sediul său de campanie, în care, fără a admite explicit că a fost înfrânt, a condamnat regimul autoritarist al președintelui Erdogan și a spus că alegerile au fost “nedrepte”. El le-a mulțumit celor 25 de milioane de turci care l-au votat.

UPDATE 21.00. Atât Anadolu cât și agenția privată ANKA spun acum că Recep Tayyip Erdogan a câștigat alegerile, cu 52% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu, a adunat aproape 48% din voturi. Erdogan își revendică victoria, dar aceasta va fi confirmată de Curtea Supremă probabil luni, după încheierea numărătorii oficiale a voturilor.

UPDATE 20.30. Agenția oficială Anadolu susține că Recep Tayyip Erdogan a câștigat turul doi al alegerilor prezidențiale, cu un scor de 52%. Cei mai apropiați aliați ai săi îi transmit deja felicitări. Numărătoarea oficială nu s-a încheiat.

Kemal Kilicdaroglu va face o declarație la ora 21.30.

UPDATE 19.30: Atât agenția Anadolu, cât și Anka, îl arată pe Erdogan în frunte, după numărarea a peste 90% din voturi, dar rezultatul este semnificativ diferit.

Astfel, potrivit agenției oficiale, Anadolu, avansul lui Erdogan ar fi de 53%, în timp ce Anka îl creditează cu puțin peste 50% din voturi. În ambele situații, rezultatul se poate întoarce, mai ales că numărătoarea merge mai greu în orașele mari, acolo unde Kemal Kilicdaroglu conduce.

Rezultatele sunt așteptate înainte de ora 21, dar ele vor fi probabil oficiale și validate abia mâine dimineață.

UPDATE 18.30: Agenția de stat Anadolu și agenția Anka (considerată de opoziție, rivală a Anadolu) au prezentat primele rezultate parțiale din al doilea tur. Conform Anadolu, Erdogan conduce cu 55%, după ce au fost numărate 45% dintre voturi. În paralel, Anka transmite că Kilicdaroglu conduce cu 51%, iar Erdogan are 49%. Prezența la urne a trecut de 84%.

UPDATE 17.30: La ora 17, secțiile de votare au fost închise. Primele rezultate sunt așteptate în următoarele ore. În Turcia nu sunt realizate sondaje la ieșirea de la urne (exit-poll). În primul tur, Erdogan a obținut 49,52% din voturi, în timp ce Kilicdaroglu a obținut aproape 45%.

Analiștii consultați de Reuters explică faptul că alegerile vor decide nu numai cine conduce Turcia, o țară membră NATO cu 85 de milioane de locuitori, ci și cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa după ce lira turcească s-a prăbușit față de dolar într-un deceniu, precum și forma politicii sale externe, mai ales în privința relațiilor cu Occidentul și cu Rusia.

Știrea inițială:

Au fost deschise secțiile de votare. Recep Erdogan este considerat favorit, fiind susținut și de candidatul clasat pe al treilea loc în primul tur. Kemal Kilicdaroglu, la mică distanță în sondaje.

Înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, rivalul din opoziție, Kemal Kilicdaroglu, a încercat să obțină voturile naționaliștilor promițând să expulzeze milioane de refugiați sirieni. Pe această cale, președintele în exercițiu, Recep Tayyip Erdogan, l-a acuzat pe rivalul său că are “un discurs de ură” și a declarat că o victorie a lui Kilicdaroglu ar fi “o victorie a teroriștilor”, scrie CNN.

Kilicdaroglu a fost devansat în primul tur de scrutin de către Erdogan cu 2,5 milioane de voturi. Actualul președinte rămâne favorit și pentru al doilea tur, dar rivalul acestuia este de părere că poate recupera voturile pierdute în prima parte a procesului electoral – fie cu ajutorul voturilor celor 2,8 milioane de susținători ai candidatului ultranaționalist care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur, fie cu susținerea celor opt milioane de alegători care nu s-au prezentat la urne în urmă cu două săptămâni.

Sâmbătă seara, Recep Erdogan a marcat aniversarea loviturii de stat din 1960 printr-o vizită la mausoleul unui prim-ministru executat. Presa internațională scrie că locația este simbolică, iar actualul președinte vrea să reamintească alegătorilor că, în 2016, a reușit să împiedice o lovitură de stat și că guvernul ar fi în siguranță în mâinile sale. 

De cealaltă parte, Kemal Kilicdaroglu s-a întâlnit cu un grup de femei afectate de criza economică din Turcia, promițând că, dacă va fi ales ca președinte, va trăi un stil de viață modest și nu va profita de beneficiile luxoase aduse de funcție, precum palatul prezidențial. Timp de patru ore, Kemal Kilicdaroglu a acordat un interviu de patru ore unui canal de YouTube numit BabaLa TV, în care a răspuns la întrebările publicului. Emisiunea a strâns peste 24 de milioane de vizualizări, un număr extrem de mare în condițiile în care Turcia are o populație de 85 de milioane de locuitori.

Experții spun că această tactică a candidatului opoziției ar putea funcționa, adresându-se publicului tânăr, iar apariția este o mișcare inteligentă pentru un candidat care încearcă să depășească avantajul rivalului său, care controlează 90% dn presa turcă. În primul tur al alegerilor, Erdogan a obținut 49,51% dintre voturi, în timp ce Kemal Kilicdaroglu a primit 44,88% dintre voturi. Naționalistul Sinan Ogan (care și-a anunțat susținerea pentru Erdogan), a obținut puțin peste 5%.

Recep Tayyip Erdogan (stânga) are 69 de ani și conduce Turcia de 20 de ani. Deși abia în 2014 a devenit președinte, anterior a fost prim-ministru, funcție pe care tot el a desființat-o printr-o controversată reformă constituțională, în 2017. De atunci, influența și puterea sa au crescut, iar regimul său dă tot mai multe semne de autoritarism – a limitat libertatea presei, și-a urmărit și chiar închis oponenții politici, iar în planul relațiilor internaționale, a dus o politică considerată labilă de aliații occidentali, preferând să se apropie de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Kemal Kilicdaroglu (dreapta), 74 de ani, a fost funcționar public și lider al Partidului Popular Republican (CHP). În ultimii ani s-a concentrat pe crearea unei opoziții, formând o opoziție de șase partide care au dorit îndepărtarea lui Erdoğan. Retorica și viziunea lui Kilicdaroglu sunt mai apropiate de valorile europene, fiind un susținător al unui stat laic, care respectă libertatea și toleranța religioasă.

Rezultatele în primul tur:

Sursă alternativă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday