Comisia Europeană anunță că a ajuns la un acord cu Pfizer de reducere a contractului pentru cele 450 de milioane de vaccinuri Covid, pe care țările membre nu le mai vor.

Deși Comisia Europeană anunță oficial că Pfizer a fost de acord cu reducerea cantității de 450 de milioane de doze care trebuiau livrate în 2023, nu precizează exact care sunt noii termeni ai contractului. Spune că cele două părți au convenit ca Pfizer să distribuie livrările pe următorii patru ani, până în 2027.

La finalul lunii trecute, Pfizer acceptase o reducere la jumătate a prețului, dar nu a fost niciodată de acord cu reducerea cantității de doze, deși statele membre UE nu mai vor acum vaccinurile Covid, pentru că pandemia s-a încheiat.

Negociat în 2021 de Comisia Europeană pentru statele membre, contractul cu Pfizer-BioNTech prevedea livrarea a 900 de milioane de doze de vaccin până la finalul anului 2023, la un preț de 21 de miliarde de euro, cu opțiunea suplimentării cu încă 900 de milioane, în cazul în care pandemia s-ar fi prelungit. Totuși, pandemia s-a încheiat înainte de livrarea primelor 900 de milioane de doze, iar Polonia și alte țări din Europa Centrală și de Est au denunțat cu înverșunare termenii contractului din mai 2021.

Potrivit FT, în cele din urmă, UE a contractat un total de 1,1 miliarde de vaccinuri cu ARNm, iar președintele Comisiei, Ursula von der Leyen a fost dur criticată pentru că s-a implicat direct în negocierea unui contract care s-a dovedit că nu avea o clauză de întrerupere pentru situația în care condițiile epidemice s-ar fi schimbat.

Sursa: Comunicat CE

Folosim cookies