Cercetătorii elvețieni au creat un dispozitiv capabil să recunoască frecvențele creierului și să trimită comenzile acestuia către coloana vertebrală. A fost testat cu succes pe un bărbat care, paralizat de 12 ani, reușește acum să meargă.

Dispozitivul este format din două implanturi electronice, unul conectat la creier, iar celălalt la coloana vertebrală. Potrivit experților, acesta “poate transforma gândul în acțiune”. Primul implant electronic este plasat deasupra regiunii creierului responsabilă pentru controlul mișcării picioarelor și poate decoda semnalele electrice generate de creierul uman atunci când trimite mesajul neuronal care declanșează funcția locomotaore. Cel de-al doilea implant este poziționat deasupra părții din măduva spinării care controlează, de asemenea, membrele inferioare. 

Aparatul a fost testat pe Gert-Jan Oskam, un bărbat de 40 de ani, care a rămas paralizat după ce și-a rupt gâtul în urma unui accident în anul 2011. În cadrul unui prim test, Oskam a utilizat un aparat care a recreat pașii ritmici ai mersului, prin trimiterea de semnale de la un computer către măduva spinării. Deși dispozitivul l-a ajutat să facă mai mulți pași deodată, mișcarea era robotică și trebuia să fie declanșată de un buton sau de un senzor, au explicat cercetătorii. 

Totuși, în urma unei operații pentru instalarea în creier de electrozi care detectează activitatea neuronală atunci când pacientul încearcă să își miște picioarele, mersul bărbatului s-a îmbunătățit. Comenzile date de creier au fost transformate în impulsuri, care au fost trimise către alți electrozi din coloana vertebrală, activând nervii și generând astfel mișcarea membrelor inferioare. Oskam a declarat că, deși dispozitivul nu îl ajută să meargă mai repede, mersul a devenit mai natural în comparație cu prima fază de testare.

Oamenii de știință susțin că acest dispozitiv poate stimula reabilitarea pacienților, deoarece reconectarea creierului și a coloanei vertebrale poate ajuta la regenerarea nervilor. După mai mult de 40 de sesiuni de antrenament cu implantul, Oskam, căruia nu i-au fost secționați toți nervii din coloana vertebrală, și-a recăpătat un anumit control asupra picioarelor, chiar și atunci când dispozitivul a fost oprit.

Oamenii de știință speră că viitoarele dispozitive vor ajuta pacienții cu accidente vasculare cerebrale și paralizie să meargă, să își miște brațele și mâinile și să controleze alte funcții, cum ar fi cele ale vezicii urinare, care este adesea afectată de leziuni ale măduvei spinării. 

Surse alternative: The Guardian, Sky News

Folosim cookies