România este țara din UE cu cel mai mare abandon școlar (16%) în rândul tinerilor de 18-24 de ani. La nivelul spațiului comunitar, rata abandonului școlar timpuriu a scăzut la 10%.

Biroul de Statistică al Uniunii Europene arată că din 2012 și până în 2022 ponderea tinerilor care renunță la studii sau care nu urmează cursuri de formare după vârsta majoratului a scăzut de la 13% la 10%. 

Statistica europeană precizează că procentul băieților care renunță timpuriu la studii este mai mare decât cel al fetelor. Totuși, în ultimii 10 ani ponderea a scăzut, atât pentru băieți, de la aproape 15% în 2012, la 11% în 2022, cât și pentru fete, de la aproape 11%, la 8%. Excepții se înregistrează în Bulgaria și Grecia, unde sunt mai multe fete decât băieți care renunță la studii.

Față de 2012, două treimi din statele membre ale UE au raportat o pondere mai mică a abandonului școlar timpuriu în 2022, cu excepția Cehiei, Danemarcei, Germaniei, Estoniei, Luxemburgului, Ungariei, Austriei, Slovaciei și Suediei, care au raportat creșteri mici, de maxim 2%. 

În Croația s-a înregistrat cea mai scăzută pondere a abandonului școlar timpuriu în 2022, de 2%. Aceasta este urmată de Irlanda, Slovenia și Grecia (fiecare 4%), Polonia și Lituania (fiecare 5%).

În România, în schimb, s-a înregistrat cea mai mare pondere a abandonului școlar timpuriu, din toate statele membre ale Uniunii Europene, de 16%. Aceasta este urmată de Spania (14%), Ungaria, Germania și Italia (fiecare 12%).

Obiectivul asumat la nivelul UE este ca ponderea abandonului școlar timpuriu să scadă sub 9% până în 2030, iar 18 membri au atins deja această țintă. Aceștia sunt: Belgia, Cehia, Irlanda, Grecia, Franța, Croația, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia. 

Sursa: Eurostat

Folosim cookies