Analiză Politico. Boris Johnson a călătorit în Dallas (Texas), centrul dezbaterii din tabăra republicană, pentru a face lobby în favoarea Ucrainei. Tensiunile legate de război sunt în creștere printre republicani, pe măsură ce alegerile din 2024 se apropie.

Aliații Ucrainei din SUA consideră că fostul prim-ministru al Marii Britanii, un personaj carismatic, este mesagerul perfect pentru a susține Kievul în război. Astfel, explică Politico într-o analiză, Boris Johnson a participat la un prânz privat în Dallas, Texas, alături de cele mai importante personalități conservatoare ale statului, inclusiv politicieni, donatori și lideri din industrie. Mesajul pe care Johnson l-a transmis a fost simplu: America trebuie să mențină ajutorul pentru Ucraina.

Johnson a zburat în Texas, în contextul în care un număr tot mai mare de politicieni conservatori au început să pună la îndoială dimensiunea pachetului de sprijin al SUA pentru Ucraina. Tensiunile pe această temă sunt de așteptat să crească și mai mult, pe măsură ce alegerile prezidențiale din SUA se apropie.

Cei doi potențiali candidați pentru nominalizarea republicană sunt fostul președinte Donald Trump și guvernatorul Floridei, Ron DeSantis. Ambii și-au exprimat scepticismul cu privire la sprijinul acordat Ucrainei. Trump s-a angajat să încheie un “acord” pentru “încheierea războiului într-o singură zi”, în timp ce DeSantis l-a clasificat drept o “dispută teritorială” care nu implică “interesele naționale vitale” ale Americii.

Potrivit Politico, al cărui jurnalist a participat la întâlnire, Johnson le-a spus luni republicanilor texani că trebuie să “sprijine țara potrivită. Ucraina va câștiga. O să-l învingă pe Putin”. La prânzul de luni de la Dallas, Johnson a insistat că sprijinul occidental pentru Ucraina nu trebuie să fie nelimitat, spunându-le celor prezenți că are “toată speranța că ucrainenii vor putea oferi o contraofensivă substanțială în această vară” și că el crede că există “perspectiva unui colaps complet al armatei ruse.”

Și abordând preocupările republicanilor că SUA ar trebui să-și concentreze atenția asupra Chinei mai degrabă decât asupra unui război terestru în Europa de Est, Johnson a spus că victoria lui Putin va fi “teribilă, în ramificațiile ei pentru Asia de Sud-Est, pentru Marea Chinei de Sud, pentru toate zonele de conflict potențial dintre marile puteri în deceniile următoare”, iar solidaritatea occidentală vizavi de Ucraina a trimis deja un mesaj clar Chinei.

Potrivit Politico, Johnson “fiind Johnson”, nu a ratat nici ocazia de a-l batjocori pe Emmanuel Macron, și a afirmat, adoptând un fals accent francez: “Cred că prietenul și colegul meu francez Emmanuel Macron a fost cel care a spus că <Putin nu trebuie umilit>. Cred că este nevoie de foarte mult pentru a-l umili pe Vladimir Putin, sincer. Nu cred că este treaba noastră să ne facem griji pentru ego-ul lui Vladimir Putin, sau perspectivele sale politice sau evoluțiile din cariera lui”.

Această vizită nu a fost unica ocazie în care Johnson a făcut lobby parlamentarilor americani în numele Ucrainei. El a vizitat Washingtonul în ianuarie, unde a îndemnat public administrația SUA să ofere Ucrainei avioane de luptă și s-a întâlnit în privat cu parlamentarii republicani.

În urma acelei vizite, Centrul pentru Analiza Politicii Europene (CEPA) cu sediul la Washington, un think tank care sprijină Ucraina, a decis să îi ceară lui Johnson să popularizeze ideea susținerii Ucrainei și în centrul dezbaterii republicane, adică în Dallas, Texas, stat care, pe de altă parte, va fi un câmp de luptă cheie pentru republicani în alegerile din 2024. 

Johnson este văzut ca un “arhitect al politicii occidentale” cu privire la Ucraina, consideră Alina Polyakova, directorul CEPA, adăugând că “deoarece Trump a avut lucruri frumoase de spus despre el când era președinte, Johnson are multă credibilitate în baza Partidului Republican”. 

Pe lângă prânzul privat cu republicanii de luni din Dallas, Johnson s-a întâlnit și cu fostul președinte George W. Bush și urmează să se întâlnească marți cu guvernatorul Texasului, Greg Abbott, la Austin. Johnson a menținut Ucraina în fruntea agendei sale publice de când a fost forțat să demisioneze din funcția de prim-ministru în iulie anul trecut, din cauza unui șir de scandaluri.

La putere, Johnson dezvoltase o legătură personală puternică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy și a jucat un rol principal în eforturile occidentale timpurii de a înarma Ucraina. Aliații săi au discutat chiar și ideea ca el să devină un trimis oficial în Ucraina după părăsirea Downing Street, deși ideea nu s-a materializat niciodată.

Asta nu l-a împiedicat pe Johnson să-și continue eforturile. El a vizitat capitala Ucrainei în ianuarie 2023 – în ciuda faptului că nu mai este un politician de primă linie – și a continuat să-și manifeste public sprijinul. Totuși, rămâne de văzut dacă Johnson își păstrează acreditările populiste pentru a-i câștiga pe cei mai înflăcărați susținători ai lui Trump din Statele Unite, conchide Politico.

Analiza integrală la Politico

Foto: Vladyslav Musiienko/Dreamstime

Folosim cookies