Spray-ul va fi comercializat sub numele de Opvee și va putea fi administrat adulților și copiilor cu vârsta de peste 12 ani, pe bază de rețetă medicală. Este un medicament pe bază de nalmefen, o substanță care acționează mai rapid și are efecte mai îndelungate față de naloxona, substanța care era folosită până acum în tratarea supradozelor de opioide. 

Opioidele sunt medicamente cu efecte de ameliorare a durerii (precum morfina), majoritatea legale și prescrise de medici. Numeroși medici americani au fost acuzați de-a lungul anilor că prescriu opioide prea ușor și că alimentează criza depenenței de aceste substanțe. Potrivit estimărilor guvernamentale, peste 100 de mii de persoane au murit din cauza supradozelor de opioide în 2021, lucru care a determinat Administrația Biden să finanțeze producția medicamentelor de inversare a supradozelor.

Aprobarea spray-ului Opvee are loc la două luni după ce autoritatea de reglementare a aprobat vânzarea fără rețetă a spray-ului Narcan, bazat pe naloxonă. Cererea depusă de Opiant a inclus date dintr-un studiu care arată că medicamentul a tratat în mod mai eficient insuficiența respiratorie indusă de opioide, comparativ cu o doză similară de Narcan. Forma intravenoasă a medicamentului a fost aprobată în Statele Unite din 1995 pentru tratamentul supradozelor cauzate de opioide.

Producătorului britanic de medicamente Indivior, care a achiziționat recent Opiant printr-o tranzacție în valoare de 145 de milioane de dolari, a declarat că este de părere că vânzările medicamentului vor contribui la profitul companiei după al doilea an complet de la lansare.

Dependența de opioide a fost în centrul unui scandal amplu, pe parcursul mai multor ani, în societatea americană. Numeroase companii farmaceutice au fost nevoite în 2019 să plătească 50 de miliarde de dolari pentru închiderea investigaţiilor legate de criza opioidelor, în condițiile în care studiile au arătat că dependenţa de acestea au provocat moartea a circa 400 de mii de oameni în perioada 1999-2017. În 2020, fondatorul grupului farmaceutic Insys Therapeutics a fost condamnat la închisoare, pentru că a mituit medici pentru a prescrie medicamente pe bază de opioide.

Sursă: Reuters

Sursa Foto: Nenitorx | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday