Update, ora 16. După întâlnirea cu Volodimir Zelenski, în Japonia, la summitul G7, președintele american, Joe Biden, a spus că “e o discuție acum dacă mai sunt sau nu trupe ucrainene în Bakhmut, dar singurul adevăr care contează este că rușii au suferit acolo pierderi de 100 de mii de oameni”.  Biden a mai adăugat că Bakhmut este acum un oraș devastat, dar important este că rușii nu au fost capabili să înainteze dincolo de el.

Update, ora 11: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că orașul Bakhmut este complet distrus, dar neagă că acesta a fost cucerit în totalitate de forțele ruse. ”Este un păcat, o tragedie, dar pentru moment Bakhmut mai există doar în sufletele noastre”, a spus acesta.

Ulterior, după ce presa internațională a scris că președintele ucrainean pare să confirme cucerirea orașului de către ruși, biroul de presă a veni cu clarificări și a negat că Zelenski ar fi confirmat că localitatea este în totalitate sub controlul forțelor ruse.

Știrea inițială:

”Vladimir Putin felicită detașamentele de asalt Wagner, precum și toate unitățile Forțelor Armate Ruse, care au confirmat prezența și închiderea flancurilor, pentru finalizarea operațiunii de eliberare a Artemovskului (denumirea sovieto-rusă pentru Bakhmut)”, a transmis Kremlinul, conform agenției Tass.

ISW a arătat anterior că încăpățânarea rușilor de a cuceri, cu un preț foarte ridicat, Bakhmut are doar sensul de a proclama o victorie. Inițial Bakhmut a fost ales, în urmă cu nouă luni, ca punct de străpungere pentru înaintare rușilor și cucerirea întregului Donbas, orașul în sine neavând o importanță strategică. După șase luni de lupte de stradă și zeci de mii de morți, ieri, Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner, a proclamat cucerirea integrală a orașului. Comandamentul Ucrainean a declarat că încă au loc lupte în Bakhmut, iar orașul nu a fost complet cucerit.

Prigojin a mai spus că trupele Wagner vor stabili poziții defensive, pentru a transfera până pe 25 mai responsabilitatea apărării orașului forțelor regulate ale Rusiei, urmând ca soldații Wagner să ia o pauză operațională.

ISW observă că declarația lui Prigojin marchează în realitate culminația ofensivei Wagner, care, în termeni militari, semnifică incapacitatea forțelor sale de a mai conduce operațiuni de atac. Prigojin îi oferă astfel lui Putin posibilitatea să proclame o victorie simbolică, chiar dacă nu e clar dacă acest lucru este măcar real.

În același timp, declarația lui Prigojin mai arată că Wagner nu va continua ofensiva în restul Donbasului. Totuși, ISW observă că stabilirea unor poziții defensive și transferul acestora către armata regulată a Rusiei în cinci zile este o misiune extrem de dificilă, în condițiile în care în oraș încă se duc lupte, iar ucrainenii înaintează pe flancuri.

“Este puțin probabil ca Armata Rusă să poată aduce suficiente forțe în Bakhmut, pentru susținerea Wagner, și să își poată menține și flancurile, în fereastra de timp pe care a anunțat-o Prigojin, fără a redistribui forțe din alte zone. Declarația lui Prigojin despre intenția sa de a se retrage ar putea fi o încercare grosolană de a induce în eroare forțele ucrainene, invitându-le să efectueze un contraatac prin orașul Bakhmut”, mai arată ISW.

Între timp, Armata Ucraineană anunță că aviața sa a efectuat zece raiduri asupra posițiilor ruse, în ultimele 24 de ore, fără a preciza exact unde anume.

Totuși, pe rețelele de socializare au fost semnalate explozii la aeroportul din Berdiansk (Frontul de Sud, la Marea Azov), care este folosit mai ales de elicopterele ruse. Alte explozii au fost raportate în regiunea rusă Belgorod, la est de Harkov, aproape de granița cu Ucraina.

Surse: ISW, Tass

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday