Un oficial american a declarat, sub protecţia anonimatului, că Joe Biden şi-a exprimat interesul de a sprijini instruirea piloţilor ucraineni pe aeronave de generaţia a patra (care include F-16 al SUA, Eurofighter Typhoon al UK și Mirage 2000 al Franței), în cadrul summitului G7 din Japonia, Hiroshima. Conform acestuia, procesul de instruire, la care vor participa şi soldaţi americani, se va desfăşura într-o ţară din Europa şi urmează să dureze câteva luni.

La începutul acestui an, Biden a declarat că nu consideră că Ucraina are nevoie de avioane F-16 şi, implicit, de instruire pe acest tip de aeronave. În consecinţă, surse familiare cu subiectul au declarat că, sub presiunea  membrilor Congresului şi a aliaților, administrația Biden le-a sugerat aliaţilor europeni în ultimele săptămâni că SUA vor permite și livrarea de avioane de luptă F-16 Kievului.

Doar câteva țări europene dispun de avioane F-16, a căror tehnologie este americană. Olanda și-a manifestat disponibilitatea de a livra o parte dintre ele în Ucraina, însă SUA trebuie să aprobe transferul.

Un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak a declarat că Marea Britanie și Olanda caută să formeze o “coaliție internațională”, nu doar pentru a procura avioanele pentru Ucraina, ci și pentru a instrui piloții ucraineni pe avioanele de vânătoare mai avansate decât flota de luptă ucraineană. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat pe reţelele de socializare că salută “decizia istorică a Statelor Unite de a sprijini o coaliție internațională de avioane de luptă”. Guvernul ucrainean a declarat că avioanele F-16 ar putea îndeplini o varietate de roluri, inclusiv să contribuie la apărarea infrastructurii critice, la doborârea rachetelor și dronelor rusești care se îndreaptă spre Kiev, și la protejarea transporturilor de cereale prin Marea Neagră.

Surse alternative: CNN, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday