O investigație The Washington Post arată că victima atacului executat de o dronă Predator, pe 3 mai, a fost identificată ca fiind Lotfi Hassan Misto, un bărbat de 56 de ani care, potrivit interviurilor cu fratele, fiul său și alte șase persoane care îl cunoșteau, era un fost zidar care locuia în nord-vestul Siriei iar acum se ocupa de micro-ferma din care supraviețuiau el și familia sa. 

Operațiunea a fost supervizată de Comandamentul Central al SUA, care, la câteva ore după atac, a emis un comunicat potrivit căruia o dronă Predator a executat un bombardament care a vizat un “lider de rang înalt al Al-Qaeda”. Pentagonul nu a publicat atunci numele suspectului, nici nu a adus dovezi în legătură cu presupusa activitate teroristă a acestuia.

În urma investigației The Washington Post, doi oficiali americani din domeniul apărării au declarat că acum există îndoieli cu privire la identitatea celui ucis.

“Nu mai suntem încrezători că am ucis un lider de rang înalt al Al-Qaeda”, a declarat unul dintre oficiali, în timp ce celălalt a declarat că “deși credem că lovitura nu a ucis ținta inițială, credem că persoana ucisă în atac era totuși un membru Al-Qaeda”. După atac, oficialii militari americani au refuzat să spună în mod public cine era ținta vizată, sau cum s-a produs aparenta eroare. Nu este clar dacă un lider terorist, care ar fi fost o țintă legitimă, a scăpat și de ce unele persoane din cadrul Pentagonului susțin că bărbatul de 56 de ani ucis în atac era membru Al-Qaeda, în ciuda faptului că familia sa neagă acest lucru. 

În atacul de pe 3 mai, drona Predator a lovit în apropierea casei și a fermei lui Lotfi Hassan Misto. The Washington Post a cerut părerea unui oficial american din domeniul apărării, care a declarat că locația se află în apropierea unei “zone cunoscute de interes” pentru al-Qaeda, dar a refuzat să precizeze care clădire sau clădiri erau de interes pentru Statele Unite.

The Washington Post a cerut apoi părerea a patru experți în terorism, dar niciunul dintre ei nu a găsit dovezi care să indice că păstorul era afiliat unui grup terorist. În plus, fiecare dintre cei patru experți, a observat că ar fi foarte neobișnuit ca Al-Qaeda, în special un lider de rang înalt, să opereze în zona respectivă, care este controlată acum de un grup rival.

Investigațiile efectuate de mai multe instituții media au mai dezvăluit în trecut erori făcute de serviciile de informații. În 2021, în timpul evacuării din Afganistan, un atac similar, despre care oficialii americani au declarat inițial că a anihilat un potențial terorist care urma să execute un atac sinucigaș, a ucis în realitate 10 civili, dintre care șapte copii.

Anul trecut, confruntată cu acuzații că armata a ascuns cazuri anterioare de atacuri aeriene eronate care au ucis civili, Administrația Biden a promis că va lua măsuri pentru a reduce astfel de riscuri, promițând în același timp o mai mare transparență atunci când atacurile produc victime colaterale. 

Sursă: The Washington Post

Sursă Foto: Vadimmmus | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday