De asemenea, înțelegerea companiei cu statul prevede implementarea unor reforme care să crească transparența cu privire la setările de urmărire a locației. “Google nu le-a dat posibilitatea consumatorilor din Washington de a alege dacă compania poate urmări datele lor sensibile de localizare, i-a înșelat cu privire la opțiunile de confidențialitate și a profitat de pe urma acestor practici”, a declarat procurorul general al statului Washington, Bob Ferguson.

Ferguson a dat în judecată Google în ianuarie 2022. Ancheta privind comportamentul companiei a făcut parte dintr-un efort multistatal, dar procurorul general a optat să deschidă independent propriul proces, pe motiv că Google i-a convins în mod înșelător pe utilizatori să creadă că au control asupra modului în care datele lor de localizare au fost colectate și utilizate.

În proces se menționează că Google a colectat datele de localizare chiar și atunci când “Istoricul de localizare” era dezactivat, a oferit “descrieri înșelătoare” ale setărilor de localizare și a urmărit dispozitivele Android, inclusiv atunci când accesul la localizare era dezactivat.


De asemenea, compania le solicita în mod repetat utilizatorilor să accepte accesul la locație, susținând, în mod eronat că, în caz contrar, anumite produse nu vor funcționa.

În comunicatul emis de procurorul general al statului Washington se arată că Google a obținut profituri semnificative din utilizarea datelor consumatorilor pentru a vinde publicitate. De asemenea, menționează că, în 2020, Google a obținut aproape 150 de miliarde de dolari din publicitate, și că datele de localizare sunt esențiale pentru vânzarea de anunțuri personalizate. În consecință, compania are în vedere considerentul financiar substanțial atunci când îndeamnă utilizatorii să accepte accesul la date.

Cu toate acestea, vestea a avut un efect redus asupra prețului acțiunilor Alpahbet, care a crescut cu 1,6%, la 122,75 dolari, în cursul tranzacțiilor intraday. Acțiunile sunt pe cale să atingă cea mai mare închidere din 25 aprilie 2022.

Anterior, în luna noiembrie, Google a mai plătit suma de 392 de milioane de dolari pentru soluționarea unui caz similar, când o coaliție de procurori generali din Oregon, New York, Florida și alte state a deschis o investigație, ca răspuns la un raport din 2018 al Associated Press care a dezvăluit modul în care Google a urmărit, fără consimțământ, locațiile utilizatorilor în cadrul diferitelor sale servicii pe iPhone și Android. 

Surse alternative: Reuters, MarketWatch, Comunicatul Procurorului General, TheVerge

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday