Rusia a lansat opt valuri de atacuri cu rachete asupra Kievului numai în această lună, cel mai recent fiind cel din noaptea de luni spre marți care a implicat 18 proiectile de diferite tipuri și un roi de drone. Cu toate acestea, oficialii ucraineni susțin că niciuna dintre rachete și drone nu și-a atins ținta și că au fost provocate doar pagube mici.

Experții militari consultați de CNN au căzut de acord că, deși ucrainenii și-ar putea exagera în mod voit declarațiile, este clar că în Ucraina se întâmplă ceva remarcabil. Până de curând, ei se îndoiau că Armata Ucraineană ar putea respinge un asalt susținut din partea Rusiei, evaluare împărtășită și de oficialii americani.

În cadrul unor documente divulgate lunile trecute pe internet de militarul american Jack Teixeira, se arăta că stocurile de rachete de apărare aeriană cu rază medie de acțiune, folosite de Ucraina, erau pe punctul de a fi epuizate. Recent, și consilierul pe probleme economice al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski le-a declarat jurnaliștilor americani că apărarea aeriană a țării “nu face față suficient de bine”. Evaluările au urmat atacului din 9 martie, în cadrul căruia militarii Kremlinului au lansat 84 de rachete asupra Kievului și marilor orașe din Ucraina. Atunci, după rapoartele ministerului ucrainean al Apărării, șase rachete hipersonice Kindjal au trecut de sistemele de apărare.

De atunci și până acum, zona Kievului a fost fortificată cu o baterie de apărare Patriot de fabricație americană. Aceste rachete de interceptare pot lovi avioane aflate la mare și medie altitudine, rachete de croazieră și anumite rachete balistice, conform explicației oferite de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS). 

sistem antiarian Patriot

Acest instrument este atât de puternic încât imediat după desfășurare, Rusia l-a luat în vizor. Unii experți consideră că valul de atacuri de luna aceasta are ca scop distrugerea celor două baterii Patriot de care dispune Ucraina în prezent. Atacul de marțea aceasta a provocat daune minore asupra sistemului amplasat în regiunea Kiev, dar acesta este operațional.

Dar sistemele Patriot nu sunt singurele care apără cerul Ucrainei, subliniază CNN în analiză. Această misiune e îndeplinită și de bateriile germane IRIS-T și sistemele antirachetă Hawk, considerat predecesorul lui Patriot. Potrivit CSIS, IRIS-T a avut o rată de succes de 90% până acum, iar un alt sistem, NASAMS, a avut o eficiență de 100%, conform unei declarații făcute în noiembrie de Lloyd Austin, secretarul american al Apărării.

foto: Richair | Dreamstime, sistem NASAMS

Acestora li se adaugă și armele care se aflau deja în dotarea Armatei Ucrainene înainte de februarie 2022, adică rachetele antiaeriene cu rază medie de acțiune S-300 și Buk M1 din perioada sovietică. Acestea sunt creditate cu o rată de succes de 80% în raportul CSIS. Totuși, Kievul rămâne rapid fără muniție pentru ele. Centrul consideră că proiectele vor fi păstrate pentru situații speciale, cum ar fi doborârea unor avioane și rachete rusești care se îndreaptă către zone de importanță deosebită.

foto: Igor Dolgov | Dreamstime, rachete antiaeriene S-300

Astfel, apare și întrebarea dacă nu cumva Kremlinul urmărește epuizarea stocurilor de proiectile ale Armatei Ucrainene. Marțea aceasta, Rusia a lansat rachete Kindjal și Kalibr de pe uscat și din Marea Neagră, din nordul, estul și sudul Ucrainei. Unii analiști cred că dacă se menține ritmul actual de folosire a munițiilor, conflictul se va reduce la cine rămâne primul fără proiectile în războiul aerian.

În timp ce unii specialiști se îndoiesc că Moscova poate produce rachete în masă, ținând cont de sancțiunile la care este supusă, liderii occidentali s-au angajat să susțină Ucraina “atât timp cât va fi nevoie”. Pe 9 mai, Departamentul american al Apărării a anunțat un pachet de ajutor militar în valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru a consolida apărarea aeriană și stocurile de artilerie. Acesta include sisteme de apărare, muniții, rachete și radare. Între timp, și Marea Britanie a anunțat că va livra Ucrainei sute de rachete de apărare aeriană.

Analiza integrală pe CNN

Foto: VanderWolfImages | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday