Update: Președintele în funcție, Recep Tayyip Erdoğan, a obținut 49,51% dintre voturi, în timp ce principalul său contracandidat, Kemal Kilicdaroglu, a primit 44,88% dintre voturi. Un alt treilea candidat, naționalistul Sinan Oğan, a fost votat 5,17% dintre alegători. Al doilea tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 28 mai.

Știrea inițială…

Potrivit agenției oficiale, Anadolu, după numărarea a peste 97% din voturi, Erdogan are 49,4%, în timp ce adversarul său, Kilicdaroglu, s-a apropiat la o diferență de patru procente, cu peste 45% din voturi.

Potrivit agenției private ANKA, citată de DW, după numărarea a 99% din voturi, scorul lui Erdogan este de 49,2%.

Ambii candidați au acceptat faptul că nimeni nu a obținut majoritatea, iar un al doilea tur de scrutin se va organiza pe 28 mai. Alegătorii ultranaționalistului Sinan Ogan, care a obținut peste 5% din voturi, ar putea înclina balanța în favoarea lui Erdogan, în turul al doilea.

Recep Tayyip Erdogan are 69 de ani și conduce Turcia de 20 de ani. Deși abia în 2014 a devenit președinte, anterior a fost prim-ministru, funcție pe care tot el a desființat-o printr-o controversată reformă constituțională, în 2017. De atunci, influența și puterea sa au crescut, iar regimul său dă tot mai multe semne de autoritarism – a limitat libertatea presei, și-a urmărit și chiar închis oponenții politici, iar în planul relațiilor internaționale, a dus o politică considerată labilă de aliații occidentali, preferând să se apropie de președintele Rusiei, Vladimir Putin. 

În ciuda acestor aspecte, Erdoğan a reușit totuși să câștige de mai multe ori alegerile, dar problemele economice din ultima perioadă și modul în care a acționat după cutremurele care au lovit Turcia în februarie i-au redus din popularitate.

Erdogan are susținerea populației din zonele rurale, mai religioasă și care își dorește un președinte “care să redea stima de sine a Turciei”.

Kemal Kilicdaroglu, care are 74 de ani, a fost funcționar public și lider al Partidului Popular Republican (CHP). În ultimii ani s-a concentrat pe crearea unei opoziții, prin gruparea a șase partide, care au dorit îndepărtarea lui Erdoğan. Retorica și viziunea lui Kilicdaroglu sunt mai apropiate de valorile europene, fiind un susținător al unui stat laic, care respectă libertatea și toleranța religioasă,

Analiștii consideră că victoria lui Kemal Kilicdaroglu ar readuce șansele Turciei de a reveni la un regim cu adevărat democratic. Se așteaptă ca acesta să își consolideze relațiile cu Occidentul și să păstreze chiar relațiile bune cu Putin.

Totuși, Kilicdaroglu va trebui să facă față tuturor problemelor pe care fostul președinte le lasă în urmă, în special celor economice.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday