UPDATE, ora 14.00. Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene a făcut duminică la prânz o declarație destul de ambiguă, evitând să spună clar dacă aparatele de zbor rusești din regiunea Briansk (la nord de Cernihiv) ar fi fost atacate de ucraineni, el lăsând de înțeles că rușii și-ar fi doborât singuri trei elicoptere, nu două, și două avioane supersonice, care se întorceau din misiuni de bombardament asupra Ucrainei.

“Au fost implicate elicoptere, grupul aerian a atacat Ucraina dinspre nord, din regiunea Briansk. Rușii fac asta în fiecare zi. Au efectuat lovituri cu bombe aeriene ghidate. Se vorbește deja despre un al treilea elicopter, deci cinci în total, presupun. (…) O zi neagră pentru aviația rusă care mereu are accidente. Au recunoscut că fac deja analize pentru a afla cine este de vină, pe cine vor concedia pentru cele întâmplate, pe cine vor pedepsi pentru acest dezastru al lor. Cât despre noi, e frumos să citești astfel de știri de la inamic”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

Declarația lui Iuri Ignat nu iese din tiparul modului de comunicare al Ucrainei, care rareori anunță deschis de câte ori reușește o lovitură semnificativă asupra forțelor ruse. În acest moment, Rusia încă analizează dacă apartele sale de zbor au fost distruse de la sol sau din aer.

Ignat a refuzat să confirme că Ucraina a folosit rachete britanice Strom Shadow în atacurile asupra Luhansk.

În această dimineață, a fost bombardat un depozit de combustibil din regiunea rusă Briansk, aceeași zonă în care au căzut ieri aparatele ruse de zbor.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:
  • Forțele ucrainene continuă să contraatace în zona Bakhmut.
  • Rușii au bombardat azi-noapte orașele ucrainene cu drone și rachete. Antiaeriana a doborât 25 de drone și trei rachete de croazieră, dar altele și-au atins țintele. 
  • Continuă controversa legată de doborârea a două elicoptere Mi-8 și a două supersonice Suhoi, în regiunea Briansk. Armata Ucraineană NU le-a trecut în raportul zilnic privind pierderile inamice.
  • Ucraina a lovit ieri de două ori orașul Luhansk, aflat mult în spatele frontului. Rusia spune că au fost folosite rachete de croazieră britanice Storm Shadow. 
  • Președintele belarus, Aleksander Lukașenko, a fost internat la un spital prezidențial din Minsk, sâmbătă seara. El nu a mai fost văzut în public de la parada de 9 mai, de la Moscova.

Deși Ucraina nu revendică oficial doborârea aparatelor de zbor din regiunea Briansk, ISW arată că cele două elicoptere și două supersonice militare au fost interceptate la circa 50 de kilometri de graniță. Distanța este suficient de mică pentru a intra în raza sistemelor antiaeriene ucrainene, dar numai dacă acestea ar fi plasate foarte aproape de granița cu Rusia, ceea ce le-ar face vulnerabile, dar numai dacă acestea ar fi zburat la o altitudine mai mare. Imaginile par a arăta că acestea zburau însă destul de jos, iar Igor Girkin, fost comandant al forțelor ruse din Donbas (considerat criminal de război) spune că este mai probabil ca atacul să fi fost lansat din interiorul Rusiei, cu lansatoare de umăr. Rybar și alți bloggeri militari susțin însă că lansatoarele de umăr nu produc explozii atât de puternice, ceea ce ar însemna că atacul a venit fie de la o baterie antiaeriană, ucraineană sau rusească (friendly fire), fie de la un atac aerian, cu rachete AMRAAM pe care ucrainenii le-ar fi primit odată cu avioanele MiG-29 modernizate la standarde NATO, sau în urma adaptării avioanelor sovietice Suhoi Su-27, pe care Ucraina le deține.

Potrivit PravdaUA, Ucraina a început teste cu un sistem de avertizare timpurie pentru atacuri cu rachete, primit de la Israel. Acesta va fi plasat mai întâi la Kiev, iar apoi, dacă proiectul va fi implementat cu succes, programul va fi extins și în alte orașe ale Ucrainei, pe parcursul verii. Denumit Red Alert, acesta conectează sistemele radar de detecție în proximitate cu sirene și alte capacități de avertizare publică, astfel încât locuitorii orașelor ucrainene să fie avertizați nu numai atunci când decolează de la bazele lor avioanele rusești care lansează rachete, dar și cu circa 30 de secunde înainte ca o rachetă rusească să-și lovească ținta.

Surse: ISW. PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday