Război în Ucraina. UPDATE. Explozie masivă în centrul Ucrainei – aparent rușii au lovit un depozit de muniții. Ucrainenii au bombardat din nou Luhansk, sâmbătă seara, și înaintează susținut la Bakhmut. Armata Rusă încă nu știe cum i-au doborât ucrainenii două elicoptere și două avioane.

UPDATE, ora 20.30. Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu explozia uriașă a ceea ce pare a fi un depozit ucrainean de muniții, lovit de ruși, sâmbătă dimineață, în zona Hmenlițki, în centrul Ucrainei.

Spre seară ucrainenii au lovit din nou Luhansk, al treilea atac cu rachete, în decurs de 24 de ore. Nu este clar care au fost țintele vizate și dacă ele au fost atinse.

Armata Ucraineană își continuă înaintarea la Bakhmut, iar finanțatorul Wagner spune că aceasta este mult mai amplă decât recunosc autoritățile militare ruse. Într-o înregistrare video, Evgheni Prigojin a arătat hărți de luptă pe care a desenat cu pixul poziția reală a trupelor ucrainene.

UPDATE. Ora 15.00.

Două elicoptere și două avioane au fost doborâte, sâmbătă la prânz, în regiunea rusă Briansk, aproape de granițele cu Ucraina și Belarus. Deși, inițial, agenția TASS a vorbit despre un accident de elicopter, imaginile surprinse arată destul de clar că acesta a fost lovit de o rachetă.

Ulterior un avion supersonic Su-34 a fost doborât, la o distanță de numai 40 de km de locul prăbușirii elicopterului, iar autoritățile ruse au făcut corelația între cele două evenimente și au început să caute “sabotori” care ar fi doborât cele două aparate militare, posibil cu lansatoare de umăr.

Ulterior, a fost anunțată doborârea unui al doilea elicopter, iar apoi o altă aeronavă supersonică, de data aceasta un Suhoi Su-35, pentru supremație aeriană, considerată vârful tehnicii militare ruse.

Canalul rus Rybar, de analize militare, arată că MiG-urile 29 primite de Ucraina de la Polonia sunt modernizate la standarde NATO, ceea ce înseamnă că pot lansa rachete aer-aer AIM-120, cu o rază de acțiune de până la 70 km. Deocamdată nici varianta unui atac de la sol, din interiorul Rusiei, nici cea a unui atac aerian al forțelor ucrainene nu sunt confirmate, dar este confirmat faptul că, mai devreme, sâmbătă dimineața, aviația rusă a bombardat regiunea ucraineană învecinată.

UPDATE. Ora 13.00. O nouă explozie a fost auzită sâmbătă dimineață, în suburbiile orașului Luhansk, ocupat de forțele ruse. RIA Novosti raportează că atacul a avut loc în jurul orei 10 dimineața, iarcircumstanțele incidentului și informațiile despre victime sunt în curs de clarificare”. Aflat la peste 100 de km de linia frontului, Luhansk este un important nod logistic și centru de comandă al Armatei Ruse. Aseară, orașul a fost lovit de două rachete de croazieră, posibil tip Storm Shadow (furnizate de UK) și livrate de ucraineni împreună cu o dronă de bruiaj care a păcălit antiaeriana rusă. Detalii mai jos, în știrea inițială.  

Știrea inițială:

 Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Orașul Luhansk a fost lovit de două rachete de croazieră. O a treia rachetă a fost utilizată de ucraineni ca momeală, pentru a masca atacul propriu-zis.
  • Rusia a atacat vineri noaptea Kievul cu drone.
  • Forțele ucrainene continuă atacuri localizate la NV de Bakhmut.
  • Lupte intense se dau lângă Liman, pe Frontul de Est.
  • Lupte în jurul orașului Donețk.

ISW remarcă “diferite grade de anxietate” în rândurile bloggerilor militari ruși, pe măsură ce devine tot mai evident că Armata Ucraineană a preluat inițiativa. Deși rușii încă atacă în diferite zone ale fronturilor, analiștii ruși se tem de o contraofensivă ucraineană rapidă dinspre Harkov (Frontul de Est) și în Donbas, unde, a devenit destul de clar, ucrainenii execută o dublă încercuire, în jurul trupelor ruse care se străduiesc de luni de zile să încercuiască orașul Bakhmut. După unele evaluări, în ultimele trei zile, Armata Ucraineană a eliberat între 10 și 15 km pătrați la nord și la sud de oraș, un teritoriu nu foarte vast, dar care a fost cucerit în luni de zile de ruși. Sunt zone care flanchează drumuri esențiale de acces și aprovizionare.

Deși, atât autoritățile ucrainene, cât și cele americane, au ținut să precizeze că încă nu a început contraofensiva propriu-zisă, analiștii militari sunt în general de acord că aceasta este faza pregătitoare a contraofensivei, în care sunt lovite puncte de comandă, depozite de armament și carburanți, iar grupuri mici ucrainene, însoțite de 2-5 blindate efectuează recunoașteri în luptă, pentru a testa apărarea rusă în diferite zone ale fronturilor.

Vineri seara, o uzină de mașini din Luhansk a fost lovită de două rachete de croazieră. Cum acest oraș, ocupat de ruși încă din 2014, se află la peste 100 de km de linia frontului, bloggerii ruși speculează că Ucraina a folosit pentru prima dată rachete britanice Storm Shadow. După ce Marea Britanie a confirmat că a livrat Ucrainei astfel de dispozitive, cu o rază de până la 300 de km (mult mai mare decât HIMARS) a existat o controversă privind capacitatea antiaerienei ruse de a intercepta astfel de rachete, care au o amprentă radar redusă.

Lovirea orașului Luhansk, un important centru logistic și de comandă al Armatei Ruse din Ucraina pare să confirme eficiența lor. Totuși, presa rusească oficială a publicat imagini cu ceea ce pare a fi epava unei a treia rachete care ar fi ajuns în Luhansk, un tip de dronă-momeală (denumire standard ADM-160 MALD), capabilă să creeze o falsă imagine radar și al cărei rol este să mascheze atacul propriu zis.

În legătură cu interceptarea unei rachete rusești hipersonice (Kinjal) de către o baterie Patriot, în urmă cu o săptămână, în regiunea Kiev, oficiali americani au precizat pentru CNN că rușii reușiseră să determine poziția bateriei antiaeriene Patriot, iar racheta hipersonică ar fi trebuit să o distrugă chiar pe aceasta, dar a fost în schimb interceptată. Este pentru prima dată când are loc interceptarea unei rachete hipersonice de către un sistem antiaerian de producție occidentală. Totuși, americanii sunt îngrijorați de faptul că rușii au putut determina poziția bateriei Patriot, care este un sistem fix, cu un radar puternic, dar are sisteme de camuflaj ce ar fi trebuit să îi împiedice pe militarii ruși să îi determine poziția. Ucraina a primit doar două baterii Patriot, una de la SUA și una de la Germania.

Azi noapte, rușii au atacat din nou cu drone iraniene, iar Armata Ucraineană raportează că a interceptat 17 dintre cele 21 de aparate lansate.

Surse: ISW, CNN, PravdaUA

Folosim cookies