Financial Times a aflat că discuțiile premergătoare summitului G7 din Japonia, de săptămâna viitoare, au fost marcate de susținerea Germaniei pentru continuarea investițiilor publice în infrastructura de gaze naturale, în timp ce Franța și Marea Britanie vor să dea un semnal privind necesitatea renunțării la combustibilii fosili, la nivel global.

Invadarea Ucrainei de către Rusia și reducere drastică a livrărilor de gaze naturale către Europa au cauzat în Germania și în alte țări consumatoare de hidrocarburi rusești o criză energetică din care abia acum își revin. Berlinul a construit terminale de gaz natural lichefiat (GNL) pe coasta sa nordică, susținute de subvenții publice uriașe, și caută în continuare surse alternative de aprovizionare cu gaze. Chiar dacă guvernul german a declarat că acestea au fost măsuri provizorii înainte de trecerea la surse de energie regenerabilă, nu este clar cât ar urma să dureze tranziția. 

Oficialii germani doresc ca în comunicatul din acest an de la Hiroshima să fie inclusă o formulare de tipul “gazele naturale sunt surse tranzitorii de energie. Nu putem trece cu vederea faptul că lucrurile s-au schimbat, odată cu începerea războiul din Ucraina, iar aprovizionarea globală cu gaz este redusă”. Un text similar a fost introdus, tot la cererea Germaniei și în declarația de la summitul G7 de anul trecut, din Bavaria. Atunci, declarația a fost criticată activiștii de mediu, care au acuzat G7 de “regres” în ceea ce privește obiectivele sale climatice. 

Țări precum Marea Britanie și Franța susțin acum că sprijinul acordat anul trecut pentru gazele naturale a fost menit să fie temporar, iar Germania a făcut deja investițiile în infrastructură de care avea nevoie. De partea cealaltă, Germania insistă că terminalele GNL pe care le construiește pot fi reproiectate pentru a primi hidrogen, o sursă mai puțin poluantă decât gazele naturale, dar a cărui producție implică, de obicei, utilizarea semnificativă a combustibililor fosili.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday