Până acum au fost descoperite mai multe microorganisme care pot digera plasticul, însă acestea au nevoie de temperaturi ridicate, de peste 30 de grade Celsius. Pentru a le crea un mediu favorabil, cei care le folosesc ar trebui să le asigure căldură și astfel, să genereze emisii de carbon dăunătoare mediului.

Însă noile microorganisme descoperite de oamenii de știință de la Institutul Federal Elvețian (WSL) pot digera plasticul de la temperaturi mult mai scăzute, începând de la 15 grade Celsius. Concret, în cadrul studiului, echipa de la WSL a prelevat probe din 19 tulpini de bacterii și din 15 tulpini de ciuperci care au crescut pe plasticul aflat la suprafață sau îngropat intenționat în pământ timp de un an, în Groenlanda, Norvegia și Elveția. 

Aceștia au lăsat microbii să crească în laborator ca o singură tulpină, în întuneric, la o temperatură de 15 grade Celsius, și au testat dacă pot digera diverse tipuri de plastic, atât biodegradabile, cât și nebiodegradabile. Niciuna dintre tulpini nu a fost capabilă să digere polietilena, nici după 126 de zile. Însă 19 tulpini (56%), dintre care 11 ciuperci și opt bacterii, au fost capabile să digere plasticul biodegrdabil la 15 grade Celsius.

Deocamdată, cercetătorii au făcut testul doar la temperatura de 15 grade Celsius, dar se așteaptă ca bacteriile și ciupercile să se descurce la fel de bine și la temperaturi între 4 și 20 de grade Celsius.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday