Emisiile de gaze cu efect de seră din Turkmenistan, un stat bogat în petrol și gaze naturale, sunt la un nivel “halucinant” și reprezintă o problemă “exasperantă” care ar putea fi ușor de rezolvat, au declarat mai mulți experți pentru publicația britanică. Cele mai mari două câmpuri de exploatare au generat anul trecut 366 de milioane de tone de emisii de metan, mai mult decât toată Marea Britanie, care ocupă locul 17 în lume în privința volumului anual de emisii. Datele au fost obținute pe baza imaginilor din satelit, culese de compania de monitorizare Kayrros.

Din 2019, Kayrros a detectat 840 de evenimente de “super-emisie”, adică scurgeri de la puțuri, rezervoare și conducte la o rată de câteva tone pe oră. Cele mai multe dintre instalațiile defecte aparțineau companiei petroliere de stat. Alte cantități însemnate au provenit de la platformele offshore din Marea Caspică.

Grafic: The Guardian, după datele Kayrros

Emisiile de metan au crescut într-un ritm alarmant din 2007 în prezent, atrag atenția cercetătorii, iar această accelerare ar putea fi cea mai mare amenințare pentru obiectivul climatic din Acordul de la Paris. Acesta din urmă prevede limitarea încălzirii globale la cel mult 1,5 grade Celsius.

The Guardian explică faptul că metanul poate fi eliminat prin două metoda. Prima este arderea cu flacără, proces în urma căruia dioxidul de carbon este împrăștiat în atmosferă. Acesta este acum mai puțin popular, din cauza înăspririi standardelor de mediu. Ventilarea, în schimb, presupune eliberarea controlată a metanului în aer fără ardere. Metanul reține de până la 80 de ori mai multă căldură decât dioxidul de carbon, într-un interval de timp de 20 de ani, ceea ce face ca ventilarea să fie mult mai rea pentru climă.

Oprirea scurgerilor de la siturile din Turkmenistan, prin repararea supapelor și conductelor, ar fi cea mai rapidă și mai ieftină metodă de a reduce emisiile de metan ale țării și, prin urmare, de a atenua impactul asupra climei. Metoda ar putea aduce și bani, pentru că gazul captat va putea fi vândut. Specialiștii spun că problema Turkmenistanului este, însă, infrastructura veche de care autoritățile nu se preocupă. Summitul pentru climă din decembrie va fi un moment oportun pentru a pune pe masă problema din Turkmenistan, întrucât statul are legături strânse cu țara care găzduiește întâlnirea, adică Emiratele Arabe Unite.

Turkmenistan este al doilea cel mai mare furnizor de gaz al Chinei și intenționează ca în următorii ani să-și dubleze exporturile către această țară. The Guardian notează că până în 2019, datorită bogățiilor, cetățenii Turkmenistanului nu plăteau facturi la alimentarea cu gaz și electricitate. 

Ancheta integrală pe The Guardian

Foto: Worldshots | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday