Raportul Organizației Mondiale a Sănătății scoate în evidență faptul că pandemia de Covid, sărăcia și înrăutățirea crizelor umanitare au pus la încercare sistemele sanitare în ultimii ani. Anual, începând din 2015, au existat aproximativ 290 de mii de decese cauzate de complicații ale sarcinii, peste 1,9 milioane de copii decedați la naștere și peste 2,3 milioane de nou-născuți decedați în curs de o lună de la naștere.

Combinat, OMS spune că totalul numărului de morți este echivalentul unui deces la fiecare șapte secunde, în cea mai mare parte din cauze care ar putea fi prevenite sau tratate dacă ar fi primit îngrijirea necesară”. Reprezentanții OMS spun că fiecare țară trebuie să intensifice investițiile în acordarea de asistență medicală primară pentru a vedea progrese semnificative, în contextul în care, în 2014, peste 190 de state au aprobat un plan de reducere a ratei mortalității și a deceselor în rândul sugarilor. 

Ulterior, aceleași state au stabilit și un obiectiv global – reducerea ratei mortalității la 70 de decese din 100 de mii de nașteri. Un efort deplin pentru atingerea acestor obiective ar putea contribui la salvarea a cel puțin 7,8 milioane de vieți până în 2030. În același timp, raportul a constatat și faptul că doar 61% dintre țările verificate dispun de sisteme de evidență a nașterilor de copii decedați. Totodată, cele 10 țări cu cea mai mare rată a mortalității materne reprezintă 60% din totalul de astfel de decese la nivel mondial. Pe primele trei locuri se situează India, Nigeria și Pakistan.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday