Raportul realizat de companiile de cercetare MERICS și Rhodium Group arată că, anul trecut, investițiile în sectorul “verde” din Europa au reprezentat 57% din totalul investițiilor străine ale Chinei în Europa. Aceste investiții au loc mai ales în domeniul producției de baterii pentru vehicule electrice.

Asistăm la o schimbare majoră în modul în care companiile chinezești investesc în Europa. Firmele din China au devenit actori importanți în tranziția ecologică a Europei, a explicat Agatha Kratz, directorul Rhodium Group. Reuters mai informează că electrificarea și tranziția către “energia verde” sunt printre cele mai strict reglementate sectoare în Europa, dar industria producătoare de baterii pentru vehicule electrice a rămas în urma pieței asiatice. O mare parte din industrie depinde de producătorii japonezi, sud-coreeni sau chinezi, care dispun de o mai bună pregătire și expertiză.

În 2022, achiziția Sumo Digital de către grupul tehnologic Tencent a fost singura tranzacție în valoare de peste un miliard de euro, majoritatea celorlalte investiții majore fiind realizate de companii precum CATL, Envision și SVOLT, care activează în zona producerii de energie regenerabilă.

În același timp, raportul mai arată că investițiile în proiecte în curs de dezvoltare din Europa le permite companiilor din China să evite tarifele și costurile de transport și să se protejeze de tensiunile politice care ar putea împiedica exporturile și importurile. Europa, se mai arată în raport, rămâne în continuare mai deschisă din punct de vedere politic față de China decât de SUA, care au adoptat măsuri drastice împotriva importurilor de baterii chinezești.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday