Numărul de stații de încărcare gratuite a scăzut de la 5.700 anul trecut până la 3.600, potrivit statisticii întocmite de Zap Map, o platformă de monitorizare a stațiilor, folosită inclusiv de către guvern. Zap Map mai arată că doar una din zece stații oferă încărcare gratuită, față de una din cinci în 2022.

Scăderea reprezintă cea mai recentă lovitură pentru strategia guvernului de a atrage cât mai mulți șoferi către segmentul mașinilor electrice. Și prețul mașinilor este un factor care încetinește adoptarea lor la scară largă, scrie The Telegraph.

Punctele de încărcare gratuită au fost instalate în parcări publice sau în parcările supermarketurilor. Chiar dacă în prezent prețul energiei a mai scăzut, tot este dublu față de acum doi ani și, din acest motiv, unele stații au fost închise.

Publicația britanică arată că Tesco a introdus sute de stații de încărcare gratuite în 2019, dar din noiembrie 2022 îi taxează pe cei ce vor să își încarce mașina. La sfârșitul lui aprilie, și compania de electricitate ESB din Irlanda de Nord a început să perceapă taxe. 

Melanie Shufflebotham, co-fondatorul Zap Map, a explicat că încărcarea gratuită a fost un instrument prin care supermarketurile au atras clienții. Însă pe măsură ce vehiculele electrice devin tot mai populare, era de așteptat ca numărul punctelor gratuite să scadă: Nu v-ați aștepta niciodată să faceți plinul de benzină gratuit, în timp ce vă faceți cumpărăturile”.

The Telegraph arată că reducerea numărului de stații gratuite se traduce în costuri mai mari pentru cei ce fac schimbarea de la o mașină pe benzină sau motorină la una electrică, întrucât șoferii vor plăti mai mult pentru încărcări. Dacă în mai 2022, un șofer plătea 22,8 lire sterline pentru “un full” la autoturismul electric, în aprilie 2023 prețul a urcat la 35,4 lire.

Potrivit cifrelor oficiale, în UK sunt 40 de mii de stații publice de încărcare, dar guvernul vrea să aibă 300 de mii până în 2030. Criticii avertizează că în ritmul în care sunt deschise punctele de încărcare, ținta va fi atinsă abia în 2050.

Sursă: The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday