Update ora 16:25 Regele Charles al III-lea, regina Camilla, prințul moștenitor William și alți membri activi ai Casei Regale britanice au salutat, de la balcon, mulțimea adunată în jurul Palatului Buckingham. Ceremonia de încoronare s-a terminat cu o paradă a elicopterelor și a avioanelor de acrobație ale Royal Air Force. Cu câteva zeci de minute înainte, Ministerul britanic al Apărării a informat că dimensiunile spectacolului au fost reduse din cauza ploii, iar durata a fost scăzută la 2 minute și 30 de secunde.

Update ora 15:45 Regele Charles al III-lea și regina Camilla s-au reîntors la Palatul Buckingham. Cei doi au primit salutul regal din partea personalului militar. Ulterior, în balconul palatului li se vor alătura membri ai familiei regale și, împreună, vor saluta mulțimea.

Update ora 14:00: Regele Charles al III-lea a fost încoronat, după ce a depus jurământul, cu mâna pe Biblie. Charles a fost de acord cu condițiile acestuia, inclusiv să promoveze “un mediu în care oamenii de toate credințele și religiile să poată trăi liber”, reflectând cuvintele regretatei Regine, care a afirmat că rolul bisericii “nu este de a apăra anglicanismul cu excluderea altor religii”, ci are în schimb “datoria de a proteja practica liberă a tuturor credințelor în această țară”, scrie CNN.

Regele a jurat că va guverna poporul Marii Britanii și Irlandei de Nord și Commonwealth-ul, menținând în același timp legile lui Dumnezeu. În timpul slujbei, regele a citit o rugăciune cu voce tare, devenind primul monarh care a făcut acest lucru în timpul ceremoniei de încoronare.

Update ora 13:00: Charles al III-lea a ajuns împreună cu soția sa la Westminster Abbey, unde începe slujba de încoronare. Regele poartă articole de îmbrăcăminte istorice din Colecția Regală, utilizate de alți monarhii la încoronările din trecut. Singurul moment al încoronării care nu va fi difuzat și nu va putea fi urmărit nici de persoanele prezente în Catedrală se va petrece atunci când monarhul va fi uns cu ulei sfânt de către arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby. Momentul va fi protejat de un paravan brodat. Aceasta este considerată cea mai sacră parte a slujbei și nu a fost televizată nici în 1953.

Update ora 11:30: Încoronarea Regelui Charles și a Reginei consoartă se va desfășura la Westminster Abbey. Slujba va fi condusă de Arhiepiscopul de Canterbury. Drumul parcurs de Monarh de la Palatul Buckingham spre Catedrală este cunoscut sub numele de “Procesiunea Regelui”.

La ceremonia care reflectă tradiții care datează de o mie de ani, participă peste 2.200 de persoane, inclusiv reprezentanți internaționali din 203 de țări, printre care șefi de stat și miniștri, câștigători ai Premiului Nobel și reprezentanți ai cultelor religioase.

După slujbă, monarhul și soția sa se vor întoarce la Palatul Buckingham, într-o ceremonie mai amplă, numită “Procesiunea Încoronării”, în care vor fi însoțiți și de alți membri ai Familiei Regale.

Regele și regina vor primi un salut regal în grădina Palatului Buckingham din partea forțelor armate care participă la procesiuni, după care, însoțiți de membri ai familiei regale, vor apărea pe balconul Palatului Buckingham pentru a saluta mulțimea în încheierea evenimentelor ceremoniale ale zilei.

Știrea în forma inițială: Încoronarea este un moment mai mult simbolic, de legitimare a noului monarh în fața publicului. Reuters amintește că Charles a devenit automat rege la 8 septembrie 2022, când a murit mama sa, Regina Elisabeta a II-a (96 de ani). Aceast din urmă a avut cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, 70 de ani.

Procesiunea de astăzi va începe după ora 12 (ora României) la Westminster Abbey, locul în care sunt încoronați monarhii britanici încă din anul 1066. Charles (74 de ani) va fi încoronat în jurul orei 14. 

La întreg evenimentul participă circa o sută de șefi de stat și înalți demnitari. între ei Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, Klaus Iohannis, președintele României, Principesa Margareta, custodele coroanei române, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, și alți lideri europeni în frunte cu Emmanuel Macron, președintele Franței. Va fi prezent inclusiv prințul Harry, fiul cel mic al lui Charles, însă nu și soția sa, Meghan.

Joe Biden, președintele SUA, a refuzat invitația, pentru că niciun președinte american nu a participat vreodată la încoronarea regelui Marii Britanii. În locul șefului de stat va participa prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden.

Agenția Reuters scrie că procesiunea de astăzi nu va avea dimensiunile celei din 1953, când a fost încoronată Elisabeta a II-a, din cauza creșterii costului vieții și a unui sentiment de oarecare scepticism față de viitorul monarhiei.

Programul ceremoniei încoronării (după ora României):

  • ora 11:30 începe sosirea șefilor de stat și de guvern la Westminster Abbey
  • ora 12:20 începe procesiunea. Charles și soția Camilla vor fi escortați de divizii de cavaleri până la Westminster Abbey.
  • ora 12:25 sosirea membrilor familiei regale britanice și a celorlalte familii regale invitate
  • ora 12:53 Clopotele abației marchează startul procesiunii
  • ora 13:00 începe procesiunea de încoronare, care va dura două ore
  • ora 14:00 arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby. va cere recunoașterea lui Charles ca rege. Cei prezenți în mulțime vor rosti: “Dumnezeu să-l salveze pe rege. Trăiască regale Charles. Fie ca regale să trăiască veșnic”. Ulterior, Charles va depune jurământul, va săruta o biblie specială cu foi de aur și va fi uns cu ulei sfințit de către arhiepiscop, singurul moment care nu va putea fi făcut public. Charles va fi apoi văzut într-un costum regal, cu o haină de mătase și o sabie cu bijuterii. Abia atunci, arhiepiscopul îl va încorona și va deveni, formal, Regele Charles al III-lea 
  • ora 15:45 Charles va ajunge la Palatul Buckingham, pentru a primi salutul regal din partea militarilor. În balconul palatului, i se vor alătura ceilalți membri activi ai familiei regale.

Surse alternative: Reuters, Politico

Foto: Facebook/The Royal Family

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday