Operaţiunea anuală a Europol, Pandora, care vizează traficul de artă, a dus la recuperarea a 11.049 de artefacte furate din 14 țări europene. În urma a mii de controale desfăşurate între 13 și 24 septembrie 2022, în aeroporturi, porturi, puncte de trecere a frontierei, case de licitații, muzee, autorităţile au confiscat obiecte culturale de mare valoare, printre care 77 de cărți antice din Italia, furate din arhivele unei mănăstiri și puse la vânzare pe o platformă online.

Europol a mai recuperat şi un bust roman din marmură, despre care se crede că ar fi al Saloniei Matidia, nepoata împăratului Traian, recuperat din Spania, dar și peste trei mii de monede antice şi 48 de sculpturi religioase recuperate din Portugalia. Alte 13 artefacte arheologice rusești au fost confiscate de la un oficiu poștal din Bosnia și Herțegovina.

117 monede dacice și romane au fost, de asemenea, recuperate de autorități în România, după ce un sit arheologic a fost jefuit.

La Operaţiunea Pandora VII, condusă de Guardia Civil din Spania, Europol a colaborat cu INTERPOL și cu autorităţile din alte 13 ţări, inclusiv din România. Organizaţia transmite că alte 130 de investigații se află în curs de desfășurare, lucru ce ar putea duce la recuperarea a și mai multor opere de artă furate în cursul acestui an.

Operațiunile Pandora au debutat în 2016, iar până acum au fost recuperate 158 de mii de obiecte culturale furate.

Sursa: Europol

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday