Banca Centrală Europeană crește pentru a șaptea oară dobânda de referință, cu 0,25%, dar într-un pas mai mic decât majorările anterioare.

“Perspectivele inflației continuă să fie prea ridicate pentru prea mult timp”, subliniază Banca Centrală Europeană în deschiderea comunicatului în care anunță majorarea dobânzii de referință pentru Zona Euro.

De la începutul anului, BCE majorase dobânda cu câte 0,5%. “Deciziile viitoare ale BCE vor avea rolul să se asigure că ratele de politică monetară vor fi aduse la niveluri suficient de restrictive pentru a permite revenirea în timp util a inflației la ținta de 2%, pe termen mediu, și vor fi menținute la aceste niveluri atât timp cât va fi necesar”, subliniază reprezentanții băncii centrale. Analiștii se așteaptă ca dobânda de referință să ajungă la 4% până la finalul acestui trimestru.

Economistul-șef al BCE a avertizat încă de săptămâna trecută că probabil va fi necesară o nouă majorare a indicatorului. La momentul respectiv, a declarat că ce se va întâmpla după 4 mai nu pot să detaliez […]. Totul va depinde de datele economice din acea perioadă”. 

Conform datelor Eurostat publicate miercuri, inflația a crescut ușor la 7% în aprilie, după cinci luni consecutive de scădere. Amintim că Rezerva Federală a SUA a majorat miercuri dobânda de referință cu 0,25%, semnalând că ar putea urma o pauză pentru măsurile de înăsprire, pentru a oferi oficialilor timp să evalueze modul în care economia, inflația și piețele financiare evoluează”.

Folosim cookies