Prețul petrolului scade rapid și se apropie de minimele acestui an, pe fondul unei cereri reduse de carburanți în China și SUA. Teama de recesiune reduce cotațiile pentru toate produsele energetice, iar acțiunile marilor companii petroliere se ieftinesc.

Petrolul european (BRENT) este cotat miercuri dimineața la 75 de dolari/baril, în scădere cu -15% față de jumătatea lunii aprilie. Se apropie de minimul acestui an, de 71 de dolari pe baril, de pe 17 martie. La fel ca și atunci, piețele sunt dominate de incertitudini privind perspectiva marilor economii și de teama de recesiune, pe fondul unei cereri scăzute în SUA și China.

În ciuda scăderii stocurilor de produse energetice, precum și a reducerii producției de către OPEC+, prețul țițeiului scade constant de două săptămâni. Gazele naturale europene (referința TTF Amsterdam) sunt acum 37,5 euro/MWh, un preț de aproape zece ori mai mic decât recordul din august 2022, când cotația ajunsese la 335 de euro/MWh

Acțiunile marilor companii petroliere, Chevron, ExxonMobil, ConocoPhillips, au pierdut în ultimele 24 de ore între 4 și 8%.

Sursa grafic: Trading Economics

Folosim cookies