Fang Bin și alte persoane cu influență în mediul online au postat pe rețelele de socializare, în primele luni de pandemie, detalii despre sistemul medical chinez și criza din spitalele din țară. Videoclipurile și imaginile, devenite în scurt timp virale, au pus la îndoială capacitatea guvernului comunist și, la scară mai mică, a autorităților locale, de a controla epidemia de coronavirus. Cetățeanul chinez în cauză, de profesie comerciant de haine tradiționale chinezești, a arătat în ultimul său videoclip postat pe Twitter o bucată de hârtie pe care scria toți cetățenii rezistă, înapoiați puterea poporului, un mesaj instigator la adresa modului de guvernare al Chinei.

Bărbatul și un alt cetățean chinez influent pe rețelele de socializare, Chen Qiushi, au dispărut în luna februarie 2020. Două persoane cu informații în cazul lui Fang Bin au declarat în condiții de anonimat pentru Associated Press că bărbatul a fost, de fapt, condamnat la trei ani de închisoare pentru “instigare la revoltă”, o acuzație vagă folosită de guvernul comunist pentru a reprima adversarii politici. 

Cazul cetățeanului chinez, mai scrie agenția de presă, face parte din campania de reprimare a criticilor privind gestionarea timpurie a pandemiei de Covid de către Beijing. Partidul Comunist a încercat pe toată perioada epidemiei să promoveze o imagine cât mai nepătată a Chinei și să laude sistemul medical pentru “buna gestionare” a crizei. La începutul anului 2020, un focar de coronavirus a devastat orașul Wuhan (11 milioane de locuitori). Autoritățile de la Beijing au impus atunci o carantină strictă care a durat 76 de zile, timp în care străzile din întregul oraș au fost pustii. 

Sursa: Associated Press

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday