Într-un interviu pentru publicația AFP, directorul executiv al Orbit Fab (înființată în 2018), Daniel Faber, a declarat că speră ca ideea companiei sale de a trimite şi dezvolta stații de încărcare cu combustibili fosili în spațiu va face ca industria sateliților să devină mai sustenabilă. Deşi sateliții sunt dotați cu panouri solare, ele generează energie doar pentru sistemele de la bord, precum camerele și staţiile radio, și nu pot ajuta obiectele spațiale aflate pe orbită să-și ajusteze poziția.

Totul este mereu în derivă și, foarte rapid, sateliții se abat adesea de la traiectoria inițială, așa că trebuie să continui să îţi ajustezi poziţia, ceea ce implică faptul trebuie să consumi mai mult combustibil. Dacă sateliții pot fi realimentați pe orbită, putem evita irosirea atât de frecventă a acestora, a explicat directorul companiei. Faber explică că lansarea pe orbită a unor stații de încărcare pentru sateliți ar economisi sume colosale, având în vedere costurile dezvoltării și lansării sateliților, mai ales că aceştia sunt distruşi după ce rămân fără combustibil. 

Orbin Fab urmărește acum trimiterea pe orbită a mai multor rezervoare mari, fiecare conținând până la câteva tone de combustibil. Ulterior, nave mai mici şi mai ușor de manevrat vor oscila între sateliți și rezervoare, pentru a alimenta dispozitivele spațiale. Deși recunoaște că există riscuri enorme, directorul companiei se declară sigur de faptul că “procesul se va desfăşura în siguranţă”, după multe teste efectuate pe Pământ. 

Cu toate acestea, pentru ca proiectul să fie eficient, sateliții vor trebui să dispună de porturi de alimentare cu combustibil compatibile cu dispozitivele companiei. Directorul Orbit Fab a precizat că între 200 și 250 de sateliți aflați pe orbită au fost dezvoltați pentru a folosi sistemele companiei. Orbit Fab, care are aproximativ 60 de angajați, a lansat deja un rezervor cu combustibil în spațiu și intenționează să înceapă procesul de transfer de combustibil către sateliți. 

Separat, compania americană a încheiat un acord cu Astroscale, o întreprindere japoneză care efectuează lucrări de colectare a deșeurilor spațiale, pentru alimentarea cu combustibil a navelor. În același timp, Orbit Fab își propune să colaboreze cu stațiile spațiale private în curs de dezvoltare şi probabil să transforme materiile prime extrase de pe Lună în combustibil, pe care să-l livreze apoi către potenţialii clienţi. 

Sursa: AFP

Sursă Foto: Orbit Fab

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday