SUA. Economia a încetinit semnificativ în primul trimestru al anului. A crescut sub așteptări, cu +1,1%, față de aceeași perioadă din 2022, în contextul majorării dobânzilor și al inflației care se menține ridicată.

Avansul din primele trei luni ale anului este mai slab față de ultimul trimestru din 2022, economia SUA a crescut cu 2,6%. Acea creștere i-a determinat pe economiști să se aștepte la un avans de 2% pentru perioada ianuarie – martie 2023, peste nivelul de 1,1% înregistrat oficial.

Cheltuielile de consum, care reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA, “se sprijină” în acest moment pe o piață restrânsă a forței de muncă, caracterizată de o rată a șomajului de 3,5%. Această rată a șomajului este așteptată să crească până la 4,6% în următorul an.

În ciuda încetinirii creșterii economice, care reflectă în principal o scădere a investițiilor în stocuri, Reuters scrie că Rezerva Federală urmează să majoreze din nou dobânda de referință cu încă 0,25% săptămâna viitoare. Începând din martie 2022 și până acum, FED a majorat rata dobânzii cu 5%.

Surse: Financial Times, Reuters

Sursa Foto: Siam Pukkato / Dreamstime

Folosim cookies