Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a fost primit în această după-amiază de omologul său român, Lucian Bode, la București, pentru “o întâlnire de lucru” care a avut ca temă principală aderarea României la Spațiul Schengen. La finalul întrevederii, cei doi oficiali au susținut o declarație de presă comună.

Ministrul Bode a declarat că i-a transmis omologului său că pentru România este foarte important ca procesul de aderare să fie terminat în acest an, subliniind că ”echilibrul dintre drepturi și obligații este esențial. Nu e normal să avem doar obligații, fără drepturi”.

Pe de altă parte, Gerhard Karner, a spus că a remarcat progrese, dar că mai este încă cale lungă până la aderare. ”Am făcut progrese foarte bune, suntem pe calea cea bună, dar trebuie să vă spunem şi că mai este încă cale lungă. Trebuie să vă mulțumesc pentru colaborarea noastră excelentă, pentru faptul că colaborăm să atingem obiective comune pentru ambele ţări”, a declarat acesta.

Cei doi oficiali au semnat și mai multe memorandumuri de cooperare între cele două țări.

Principalele declarații ale ministrului Bode:

  • Am primit astăzi vizita ministrului de Interne din Austria. Discuțiile de astăzi au vizat teme de interes pentru țările noastre. Nu este prima întrevedere pe care am avut-o cu domnul ministru și cu siguranță nici ultima.
  • Am discutat despre cooperarea și coordonarea în plan bilateral și despre aderarea României la Schengen în acest an, obiectiv de interes național pentru România. Este interesul nostru comun să discutăm constructiv despre ceea ce ne preocupă, pentru a dezvolta relația noastră bilaterală în spiritul european.
  • În cadrul discuțiilor avute l-am asigurat pe domnul ministru că înțeleg temerile privind imigrația ilegală. O spun cât se poate de deschis, acum când am depășit emoția momentului 8 decembrie 2022, spun că echilibrul dintre drepturi și obligații este esențial. Nu e normal să avem doar obligații, fără drepturi.
  • România contribuie activ la eforturile UE de consolidare a frotierelor externe. Aplicăm aceleași standarde înalte, iar rezultatele vorbesc de la sine. Din decembrie am reușit să punem în acțiune o serie de inițiative bilaterale și la nivel european.
  • I-am transmis domnului ministru că procesul de aderare a României la Schenghen trebuie să se finalizeze în acest an. În acest sens, vă asigur că avem determinarea de a colabora strâns la nivel instituțiilor noastre pentru a ajunge la o concluzie. România este parte a soluției.

Principalele declarații ale ministrului austriac:

  • În ultimele săptămâni am avut numeroase contacte cu ministrul Bode. Avem trei teme principale și am și semnat acorduri în consecință. Prima temă, lupta împotriva călăuzelor. A două tema a fost frontiera externă UE. Anul trecut am avut peste 110 mii de persoane intrate ilegal în Austria, dintre care 80 de mii neînregistrate.
  • De aici şi cererile către CE din acest an de a sprijini şi finanţa statele care gestionează frontiere externe.
  • M-a impresionat ca elemente de progres şi îmi asum că voi sprijini România în cadrul acestui proiect pilot pentru a obţine tot ceea ce este necesar. Am impresia că tocmai în cadrul acestui proiect este nevoie în continuare de sprijin substanţial, pe care vrem să-l obţinem de la Comisie. Tocmai de aceea am semnat un plan de acţiune de combatere a migraţiei ilegale. Este necesar că atunci când constatăm că crește numărul cetățenilor de la noi să avem instrumente prin care să reacționăm.
  • Am fost și la Poliția de Frontieră, unde am văzut ce lucruri minunate fac colegii. Tocmai asta îmi da puterea să spun că România și ministrul Bode sunt partenerii mei, pentru a crea presiune la nivelul CE.
  • Am mare înțelegere pentru doleanța ministrului și poporului român, dar trebuie să înțelegeți că și cetățenii austrieci au aceleași nelămuriri când sunt supuși controalelor la granița cu Germania. Am făcut progrese foarte bune, suntem pe calea cea bună, dar trebuie să vă spunem şi că mai este încă cale lungă.

Foto: Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday