Realizat de un grup de profesori ai Universității Oxford, studiul sugerează că antibioticul colistin, folosit timp de decenii ca “stimulent de creștere” în fermele de porci și de pui din China, a dus la apariția unor tulpini ale bacteriei E. coli mai rezistente la anticorpii umani naturali, transmiși din generație în generație.
Deși această întrebuințare a colistinei este interzisă acum în China și alte țări, cercetătorii avertizează asupra riscului reprezentat de folosirea excesivă a antibioticelor. Craig MacLean, coordonatorul lucrărilor, a declarat pentru The Guardian: “Acest lucru este potențial mult mai periculos decât rezistența la antibiotice. Evidențiază pericolul utilizării fără discernământ a antibioticelor în agricultură. Am ajuns, din greșeală, să ne compromitem propriul sistem imunitar pentru a obține pui mai grași”.
Descoperirile ar putea avea implicații semnificative pentru dezvoltarea de noi medicamente antibiotice din aceeași clasă ca și colistina, cunoscute sub numele de peptide antimicrobiene (AMP). Acestea sunt compuși ai sistemului imunitar și reprezintă prima linie de apărare împotriva infecțiilor. Colistina se bazează pe un AMP bacterian, dar este similară din punct de vedere chimic cu unele peptide produse de sistemul imunitar uman.
Utilizarea pe scară largă a colistinei la animale începând cu anii 1980 a declanșat apariția și răspândirea bacteriilor E. coli cu gene rezistente la colistină. De aceea, această întrebuințare a fost interzisă. În schimb, un studiu recent sugerează că aceleași gene permit agenților patogeni să se sustragă mai ușor peptidelor antimicrobiene.
Alți cercetători sunt de părere că subiectul mai trebuie investigat și că nu se pot trage concluzii generale cu privire la potențialele riscuri ale AMP-urilor dintr-un singur studiu, fie el și al Universității Oxford.
Rezistența antimicrobiană reprezintă o amenințare globală gravă, generată în special de utilizarea antibioticelor umane fără discernământ. ONU a avertizat că, până în 2050, s-ar putea ajunge la o mortalitate anuală de 10 milioane de oameni, generată de “superbacterii” rezistente la actualele antibiotice.
Sursă: The Guardian
Sursa foto: Irina Tiumentseva | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.