Germania. Un tribunal din Frankfurt a decis că Roger Waters, cofondatorul Pink Floyd, își va susține concertul programat, în ciuda intenției autorităților de a-l anula. Municipalitatea și landul Hesse l-au numit pe chitarist “unul dintre cei mai influenți antisemiți din lume”.

Potrivit deciziei tribunalului administrativ, nici orașul Frankfurt și nici landul Hesse nu au dreptul de a anula concertul lui Roger Waters, din 29 mai, de la Festhalle și sunt obligați, în calitate de proprietari ai organizatorului de concerte Messe Frankfurt, “să facă posibil ca Waters să organizeze concertul” așa cum s-a convenit prin contract. Waters a avut probleme similare în alte orașe germane din cauza declarațiilor sale făcute în concerte și în afara acestora.

Tribunalul din Frankfurt a declarat că, deși spectacolul lui Waters împrumută în mod evident simbolismul legat de național-socialism, nu se poate spune că acesta glorifică faptele naziste sau că s-ar identifica cu ideologia rasială nazistă. De asemenea, nu a existat niciun indiciu că ar folosi vreun tip de propagandă nazistă în timpul concertului. De altfel, instanța a declarat că interzicerea concertului ar însemna o încălcare a drepturilor de liberă exprimare ale lui Waters, în calitate de artist.

Pe 24 februarie, orașul Frankfurt și statul Hesse au instruit reprezentanții Messe Frankfurt să contacteze proprietarul locației Frankfurt Festhalle și să anuleze concertul din 29 mai al fostului basist al Pink Floyd. Acesta a criticat guvernul israelian, iar la unele spectacole a folosit porci gonflabili uriași pe care erau inscripționate sloganuri agresive. În trecut, pe unii dintre aceștia a fost pictată Steaua lui David, însă în ciuda folosiri acestor simboluri Waters insistă că nu este antisemit. Anul trecut, el s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU, la cererea Rusiei, pentru a-l susține pe Vladimir Putin precum și faptul că invadarea Ucrainei ar fi fost provocată de țările occidentale.

Municipalitățile din Munchen, Köln și Hamburg s-au confruntat cu aceeași dilemă, legat de viitoarele concerte din cadrul turneului lui Waters, “This is Not a Drill!”. Spre deosebire de Frankfurt însă, acestea au ales să nu anuleze concertele, ci să lanseze ample campanii de informare publică și dezbateri despre combaterea antisemitismului.

Sursă: DW

Foto: Tudor Marian | Dreamstime.com

Folosim cookies