Izbucnirea războiului în Europa a declanșat cea mai abruptă escaladare a cheltuielilor militare din ultimele trei decenii, potrivit Institutului Internațional pentru Pace de la Stockholm, care realizează anual un raport referitor la acest subiect. Cheltuielile pentru apărare în Europa Centrală și de Vest le-au depășit pe cele din ultimul an al Războiului Rece, precizează institutul.

În raport se mai arată că cheltuielile statelor din Europa Centrală și de Vest au ajuns la 345 de miliarde de dolari în 2022, cu 30% mai mult decât în urmă cu un deceniu, mai ales pe fondul eforturilor Germaniei de a-și reface stocurile de muniții și armament.

Bugetul militar al Germaniei a fost anul trecut al șaptelea cel mai mare din lume, după cele ale SUA, China, Rusia, India, Arabia Saudită și Regatul Unit. Guvernul federal a înființat anul trecut un fond extrabugetar de 105 miliarde de dolari, care va fi folosit începând cu 2023 pentru a crește capacitățile militare ale forțelor sale armate.

De asemenea, în raport se arată că Marea Britanie a avut cele mai mari cheltuieli militare din Europa Centrală și de Vest, cu 68,5 miliarde de dolari, din care aproximativ 2,5 miliarde de dolari (3,6%) au reprezentat ajutorul pentru Ucraina.

Europa pe ansamblu, inclusiv Rusia și Ucraina, și-a majorat cheltuielile cu 13% față de anul anterior războiului. Rusia și-a crescut alocările pentru armată cu aproximativ 9%, până la aproximativ 86,4 miliarde de dolari, echivalentul a 4,1% din PIB-ul țării în 2022, față de 3,7% în 2021. De altfel, Ucraina a ocupat locul 11 în lume în ceea ce privește cheltuielile de apărare, după o creștere cu 640%, echivalentul a 34% din PIB-ul țării.

Statele Unite rămân de departe cel mai mare investitor în armată din lume, cu un buget de 877 de miliarde de dolari, reprezentând 39% din totalul global. China, ale cărei cheltuieli militare au crescut timp de 28 de ani consecutivi, este al doilea cel mai mare investitor mondial în domeniul apărării, alocând aproximativ 292 de miliarde de dolari în 2022 – cu 4,2% mai mult decât în 2021.

Dr. Diego Lopes da Silva, cercetător senior, a declarat că anul 2022 se va dovedi probabil a fi doar începutul reînarmării masive. “Invazia din Ucraina a avut un impact imediat asupra deciziilor privind cheltuielile militare în Europa Centrală și de Vest”, a spus el.

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday