Specialiștii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) evidențiază faptul că finanțatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, încearcă să îl convingă pe președintele rus Vladimir Putin să ceară pregătirea pentru defensivă, înaintea mult anticipatei contraofensive ucrainene. Prigojin a declarat că Rusia trebuie “să se ancoreze în teritoriile ocupate astfel încât forțele rusești să poată fi smulse de pe poziții doar cu ghearele adversarului”. Comentariul lui Prigojin a fost făcut după reuniunea NATO de la Ramstein, unde s-a discutat despre posibilitatea ca aliații occidentali să instruiască mai mulți militari ucraineni.

ISW notează că Prigojin a fost din ce în ce mai “alarmist” în retorica sa recentă și a făcut declarații similare cu privire la viitorul incert al operațiunilor ofensive rusești din Donbas. Apelurile lui Prigojin pentru consolidarea apărării rusești în teritoriile ocupate și discuțiile frecvente despre perspectivele contraofensivei ucrainene sunt notabile, deoarece indică faptul că el încearcă să amplifice această discuție în spațiul informațional intern rusesc. Cu toate acestea, Rusia continuă să desfășoare operațiuni ofensive în Donețk și Luhansk. 

Comandamentul militar rus încearcă, de asemenea, să îl convingă pe Putin să se orienteze și el spre operațiuni defensive, dar cel mai probabil, aceste mesaje nu ajung “la urechile lui Putin”, mai subliniază ISW. Ministerul rus al Apărării a semnalat eforturile de a recruta 400.000 de militari prin contract pentru a se asigura că Rusia are suficient personal militar pentru a apăra liniile de front existente și pentru a îngheța eficient actualele linii de front din Ucraina. Comandamentul militar rus ar fi transferat, de asemenea, recruți pentru a menține liniile rusești în Crimeea și este posibil să planifice pregătirea altor resurse pentru a se asigura că Rusia poate păstra unele linii odată ce potențiala contraofensivă ucraineană va culmina.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major General al Armatei Ruse, generalul Valeri Gerasimov, sunt probabil “sensibili” la amenințarea contraofensivei ucrainene, dar continuă să trimită militari pentru a întări operațiunile ofensive, la insistențele lui Putin. ISW a observat o îmbunătățire bruscă a relațiilor lui Prigojin cu Ministerul rus al Apărării, de la începutul lunii aprilie, tocmai în acest context al discuțiilor despre contraofensiva ucraineană. 

Insistența continuă a lui Putin asupra operațiunilor ofensive rusești în estul Ucrainei sugerează că grupul care dorește înghețarea războiului de-a lungul actualelor linii de front nu l-a convins pe deplin pe președintele rus. Forțele ruse continuă ofensivele de uzură pentru a captura Bahmut, Avdiivka și Marinka în regiunea Donețk, precum și operațiunile ofensive limitate în Luhansk și în vestul regiunii Donețk, în ciuda temerilor tot mai mari ale Rusiei cu privire la amenințarea unei potențiale contraofensive ucrainene iminente. Ofensiva rusă de iarnă nu a reușit să atingă obiectivele ambițioase ale Kremlinului de a cuceri granițele administrative ale regiunilor Donețk și Luhansk până la 31 martie.

Forțele ruse au suferit pierderi semnificative de personal și de echipamente în timpul campaniei ofensive de iarnă, care le limitează în prezent abilitățile de a menține operațiunile ofensive de-a lungul mai multor axe și care vor limita probabil capacitatea Armatei Ruse de a răspunde la posibilele operațiuni de contraofensivă ucrainene.

Este extrem de plauzibil ca Putin să ezite să ceară o încetare a focului din cauza influenței unor figuri pro-război necunoscute din anturajul său sau din cauza îngrijorării față de implicațiile asupra stabilității regimului său. Insistența asupra câștigurilor tactice sugerează că tabăra pro-război care pledează pentru menținerea ofensivelor cu orice preț probabil că încă influențează procesul decizional al lui Putin pentru război, atrage atenția ISW.

Posibilul succes al viitoarei contraofensive ucrainene ar putea determina și rezultatul acestei lupte pentru influența asupra deciziilor lui Putin.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday