Spania a trimis primele șase tancuri Leopard promise Ucrainei. Alte patru tancuri urmează să fie livrate, după ce vor fi recondiționate.

Cele șase tancuri Leopard 2A4, de fabricație germană, au fost, ieri, încărcate la bordul unei nave din portul spaniol Santander și au pornit spre Polonia, unde este livrat tot armamentul destinat Ucrainei. Nu este clar când vor ajunge la destinație, însă conform Reuters, din Polonia, tancurile își vor continua drumul, urmând să intre în posesia armatei ucrainene. 

Ministrul Apărării, Margarita Robles, a informat că, în total, Spania va oferi Ucrainei zece tancuri Leopard, un echipaj format din 40 de membrii instruiți să le folosească, 15 mecanici și 20 de vehicule de transport blindate. Livrarea tancurilor Leopard în Ucraina a fost amânată din cauza stării în care se aflau, având nevoie de reparații.

Pe lângă Spania, săptămâna aceasta, Danemarca și Olanda au anunțat că vor cumpăra 14 tancuri Leopard 2, pe care le vor recondiționa și le vor trimite în Ucraina până la începutul anului viitor.

Până când statele occidentale au decis să trimită tancuri moderne Ucrainei, aceasta s-a folosit de tancurile din epoca sovietică, mult mai puțin eficiente decât cele livrate de aliați. Țările membre NATO au promis că vor trimite 48 de tancuri Leopard 2 în Ucraina. 

Surse alternative: Reuters, DW

Folosim cookies