Documentul face parte din seria de materiale clasificate obținute de militarul Jack Teixeira și postate pe Discord și aparține CIA. Potrivit acestuia, China și-a stabilit un scop în a face sateliții americani nefuncționali din punct de vedere al receptării semnalelor, inclusiv pentru supraveghere pe timp de război, în încercarea de a controla fluxul de informații obținut. Astfel, China ar putea să preia controlul unui satelit, făcându-l ineficient pentru a susține comunicațiile, armele sau sistemele de informații, supraveghere și recunoaștere“. 

Beijingul încearcă astfel să bruieze semnalele dintre sateliții SpaceX aflați pe orbita joasă a Pământului și terminalele lor de la sol, prin conectarea, pe frecvențe similare, a unor sisteme avansate specializate. Scopul ar fi imitarea semnalelor pe care sateliții “inamici” le primesc de la operatorii lor, “păcălindu-i” astfel, fie să se defecteze în momente cruciale, fie să ofere specialiștilor chinezi control complet asupra lor.

FT explică faptul că o capabilitate cibernetică de acest fel ar depăși cu mult tot ceea ce Rusia a desfășurat în Ucraina, unde echipele din domeniul IT au adoptato abordare cu forță brută, însă cu efecte reduse”. Obiectivele Chinei sunt totuși mult mai avansate. Potrivit experților, aceasta ar căuta să anihileze capacitatea sateliților (care tind să funcționeze în grupuri interconectate) de a comunica între ei, de a transmite semnale și ordine către sistemele de armament sau de a trimite înapoi date vizuale și date electronice interceptate.

Oficialii militari americani au avertizat despre progresele semnificative pe care China le-a făcut în dezvoltarea tehnologiei spațiale militare, inclusiv în domeniul comunicațiilor prin satelit. SUA nu au dezvăluit niciodată dacă dispun de capacități similare. Luna trecută, comandantul Forței Spațiale Americane a declarat că Armata Chineză a desfășurat deja 347 de sateliți, dintre care 35 lansați în ultimele șase luni, cu scopul de a monitoriza, urmări, ținti și ataca forțele americane în orice conflict viitor.

Comunicațiile prin satelit au devenit cruciale de la izbucnirea războiului din Ucraina. În acest sens, FT dă exemplu un atac cibernetic rusesc care a reușit să facă ineficiente mii de routere militare ucrainene de la Viasat, în orele dinaintea lansării invaziei la scară largă pe 24 februarie, anul trecut. Un oficial ucrainean a descris atacul de la acea vreme drept “catastrofal”. De asemenea, a fost întrerupt serviciul pentru mii de clienți Viasat din Polonia, Italia și Germania, unde au fost afectate câteva sute de turbine eoliene.

Articolul integral la Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday