Secretarul General al NATO: Toți aliații au convenit că Ucraina va deveni în cele din urmă membră a alianței, dar principalul obiectiv de acum este să ne asigurăm că va triumfa împotriva Rusiei.

Vorbind înaintea reuniunii Grupului de Contact al Apărării din Ucraina la baza aeriană Ramstein din Germania, Jens Stoltenberg a declarat reporterilor că, odată ce războiul din Ucraina se încheie, Kievul trebuie să aibă “mijloacele pentru a preveni noi atacuri”, iar pe termen scurt, obiectivul principal al Alianței este de a se asigura că Ucraina va învinge Rusia. 

Șeful NATO a transmis că toți aliații au convenit ca Ucraina va deveni în cele din urmă membră, după ce aseară, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că nu crede că este momentul potrivit pentru ca alianța militară să decidă asupra aderării Ucrainei, întrucât opțiunea nu poate fi discutată serios în timp ce războiul continuă.

Declarațiile de azi ale lui Stoltenberg au loc în contextul în care, ieri, acesta a promis sprijin continuu pentru Ucraina în timpul primei sale vizite la Kiev de la invazia Rusiei, și a declarat: “Să fiu clar, locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO”. Până acum, aliații NATO au antrenat zeci de mii de trupe ucrainene și au oferit ajutor militar în valoare de 65 de miliarde de euro.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la începutul acestui an că este recunoscător pentru o invitație la alianță, dar că țara sa are nevoie de o foaie de parcurs pentru a deveni membru.

Surse alternative: Sky News, Reuters

Folosim cookies