Ca parte a planului țării de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2045, cabinetul german a aprobat un proiect de lege care interzice centralele pe bază de petrol și gaz începând din 2024. Inițiativa este menită să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, iar noile sisteme urmează să utilizeze 65% energie regenerabilă.

Potrivit documentului, locuințele ar putea folosi ca alternativă la combustibilii fosili pompe de încălzire pe bază de energie regenerabilă, încălzire centralizată, electrică sau sisteme termice solare. Decizia vine în contextul în care domeniul construcțiilor a generat 112 milioane de tone de emisii de gaze cu efect de seră anul trecut, adică 15% din totalul emisiilor generate la nivel național. 

Totuși, proiectul de lege se confruntă cu obiecții din partea coaliției cancelarului Scholz, care consideră o asemenea schimbare costisitoare și greu de implementat pentru persoanele cu venituri mici și medii. Nici cetățenii nu sunt mulțumiți de inițiativă. Un sondaj realizat de institutul Forsa arată că aproximativ 78% dintre aceștia se opun programului. Textul proiectului de lege prevede costuri de 9,16 miliarde de euro anual, pentru următorii cinci ani, urmând să scadă la cinci miliarde din 2029. 

Guvernul intenționează să ofere subvenții de 30% pentru proprietarii locuințelor și 10% în plus în cazul în care aceștia fac tranziția la un sistem de încălzire pe bază de energie regenerabilă. Cei care încalcă legea riscă o amendă de cinci mii de euro.

Un studiu arată că proiectul implică închiderea a peste 90% din rețeaua de distribuție a gazelor naturale în următorii 20 de ani.

Sursă: Reuters

Foto: Serhii Akhtemiichuk | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday