Un studiu publicat în revista Nature explică faptul că zeci de specii de organisme nevertebrate au reușit, de-a lungul anilor, să supraviețuiască și să se reproducă pe Marea  insulă de gunoaie a Pacificului, cea mai mare zonă de acumulare a deșeurilor oceanice din lume, situată între California și Hawaii. 

Deșeurile, care se întind pe o suprafață de peste un milion de kilometri pătrați, găzduiesc un întreg ecosistem, ce include crabi și anemone minuscule, care trăiesc la mii de kilometri distanță față de coastă. Potrivit oamenilor de știință, descoperirea sugerează că poluarea cu plastic din ocean ar putea permite apariția unor ecosisteme noi de specii care, în mod normal, nu sunt capabile să supraviețuiască în larg. Adaugă că nu știu cu exactitate cum au ajuns aceste creaturi în largul oceanului.

După ce au examinat peste o sută dintre obiectele plastice de pe Marea insulă de gunoaie, cercetătorii au identificat 484 de organisme marine nevertebrate, din 46 de specii diferite. Specialiștii precizează că 80% dintre acestea se găsesc în mod normal în habitatele de la țărm. 

Oamenii de știință avertizează că, spre deosebire de materiile organice, care se descompun în câteva luni sau în câțiva ani, deșeurile de plastic pot rămâne în oceane o perioadă mult mai îndelungată, fapt ce contribuie la supraviețuirea și înmulțirea speciilor.

Autorii studiului spun că nu este clar încă ce consecințe ar putea avea schimbarea habitatului asupra acestor organisme. Totuși, presupun că speciile care trăiesc pe deșeuri se află într-o luptă pentru supremație. 

Potrivit The Ocean Cleanup, o organizație de curățare a oceanelor, cea mai mare parte a plasticului din Marea insulă de gunoaie provine din industria pescuitului, în timp ce între 10% și 20% din volumul total ar fi putut fi adus de tsunamiul japonez din 2011. Organizația a construit un sistem uriaș de colectare a gunoaielor, o barieră în formă de U, cu un mecanism asemănător unei plase, care se deplasează odată cu curentul oceanic și colectează obiectele din plastic.

Studiu integral la CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday