Polipropilena este un plastic comun folosit pentru o mare varietate de produse, de la ambalaje și jucării până la mobilier. Reprezintă aproximativ 28% din deșeurile de plastic din lume, dar doar 1% din această cantitate este reciclată, din cauza duratei sale scurte de viață ca material de ambalare și pentru că devine adesea contaminată cu alte materiale. Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au reușit cu succes biodegradarea polipropilenei, în cadrul unui experiment, cu ajutorul a două tulpini de fungi întâlnite în mod obișnuit în plante și sol, Aspergillus terreus și Engyodontium album.

Cele două tipuri de ciuperci au reușit să descompună polipropilena după ce a fost pretratată fie cu lumină UV, fie cu căldură, reducând plasticul în proporție de 21% în 30 de zile de incubare și cu 25-27% în 90 de zile. A fost nevoie de aproximativ 140 de zile pentru ca ciupercile să descompună complet plasticul testat. “Este cea mai mare rată de degradare raportată în literatura de specialitate până în acest moment”, a declarat Ali Abbas, profesor de inginerie chimică.

Cercetătorii speră că metoda lor ar putea într-o zi să reducă cantitatea mare de plastic care poluează mediul și să conducă la o mai bună înțelegere a modului în care materialul se poate descopune în mod natural, în anumite condiții.

Poluarea cu plastic este de departe una dintre cele mai mari probleme legate de deșeuri ale timpului nostru. Marea majoritate nu este reciclat în mod adecvat, ceea ce înseamnă că ajunge adesea în oceane, râuri și gropi de gunoi. S-a estimat că 109 milioane de tone de plastic s-au acumulat în râurile lumii și 30 de milioane de tone se află acum în oceane, iar cercetătorii estimează că plasticul va depăși în curând masa totală a peștilor”, a spus autorul principal al studiului, Amira Farzana Samat.

Ciupercile sunt incredibil de versatile și pot descompune aproape toate substraturile. Această superputere se datorează producției lor de enzime puternice, care sunt excretate și utilizate pentru a descompune substraturile în molecule mai simple pe care celulele fungice le pot absorbi apoi”, a explicat Dee Carter, expert în micologie și coautor al studiului.

Surse alternative: The University of Sydney, Nature

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday