Documentele americane clasificate scurse pe Discord arată că China a fost de acord să trimită în secret armament Rusiei. Kievul transmite că descoperă un număr tot mai mare de componente chinezești în armamentul rușilor care luptă în Ucraina.

Publicațiile americane oferă noi informații extrase din documentele de la Pentagon, scurse pe Discord, pe măsură ce le parcurg. Conform Washington Post (WP), SUA au obținut, prin interceptarea Serviciilor de Informații Externe ale Rusiei (SVR), date conform cărora Beijingul a fost de acord să trimită “ajutor letal Moscovei”, pentru a susține ofensiva din Ucraina. Acordul dintre cele două țări a fost făcut la începutul anului și avea în vedere trimiterea de echipamente militare care să fie mascate în articole civile.

WP scrie că informațiile erau incluse într-un rezumat, în care erau și alte date marcate top secret, din data de 23 februarie, și la care jurnaliștii WP nu avuseseră acces până acum. Nu este clar însă care a fost sursa exactă a informațiilor.

Conform WP, China fusese de acord să “furnizeze progresiv” armamentcătre Rusia, cu condiția ca acest lucru să rămână secret. În același timp, consilierul principal al președintelui Volodimir Zelenski a declarat pentru Reuters că forțele ucrainene găsesc tot mai des componente chineze, care le înlocuiesc pe cele occidentale în armamentul folosit de ruși.

Oficiali americani consultați de WP, care au vorbit sub protecția anonimatului, au spus că documentele par a fi autentice. Astfel, poate fi explicat și rolul pe care îl aveau avertismentele adresate Chinei din partea administrației Biden în ceea ce privește posibilitatea de a oferi ajutor letal Rusiei.

În ultima perioadă, relațiile Rusiei cu China au devenit din ce în ce mai strânse, fiind unul dintre puținele state care încă mai păstrează legături cu Moscova, după debutul războiului din Ucraina. În paralel cu consolidarea relațiilor dintre cele două state, China a afirmat constant că nu este un susținător al războiului și a acuzat SUA în schimb de faptul că trimit armament în Ucraina și că susțin conflictul.

China a propus chiar un plan de pace în 12 puncte, pe care însă NATO și SUA l-au privit cu scepticism, întrucât nu avea prevederi realiste. Mai mult, Ucraina a anunțat că refuză să încheie orice pace care nu include toate teritoriile sale, inclusiv Crimeea. 

Alte documente care provin tot din scurgerea actuală arată că Ucraina ar fi efectuat atacuri în Rusia, folosind armament furnizat de aliații occidentali, ceea ce ar oferi Beijingului argumentul de care are nevoie pentru a începe furnizarea de armament către Moscova. WP subliniază faptul că Occidentul a atras atenția Ucrainei să nu folosească capabilitățile sale pentru niciun fel de operațiune care ar putea avea loc în afara teritoriului ucrainean. 

Informațiile vin într-un moment în care relațiile dintre China și SUA sunt din ce în ce mai tensionate. WP scrie că, în cazul în care acestea se dovedesc a fi reale, SUA pot impune sancțiuni asupra companiilor chineze.

Surse alternative: The Washington Post, Reuters, The Guardian

Folosim cookies